7. Yılmaz Güney Film Festivali

Önceki ikisine izleyici, davetli, birine filmimle katıldığım ve bu sene 7.si yapılacak olan 'Yılmaz Güney Film Festivali'; seçili filmleriyle kalitesini geçmiş yıllarda göstermişti. Zor süreçlerden geçerken iki yıl aradan sonra yeniden...

Orta Doğu Sinema Akademisi'nden gelen maili ve festivalin sitesindeki yazıyı olduğu gibi paylaşıyorum.

7. Yılmaz Güney Film Festivali

“Umut’la Yol’dayız, Duvar’ları aşıyoruz.”

Yılmaz Güney Film Festivali iki yıl aradan sonra 27-29 Nisan 2018 tarihleri arasında “Umut’la Yol’dayız, Duvar’ları aşıyoruz” şiarıyla halkla buluşuyor.

İnsanlık tarihi aynı zamanda iyi ve kötünün birbiriyle olan mücadelesinin de tarihidir.

Bu mücadele boyunca her şeyin kötüye gittiği, egemen iktidarların iyiye hiçbir yaşam alanı bırakmadığı dönemlerde sanat, bütün kötü koşullara rağmen var olmanın ve sesini yükseltmenin en etkili yolu olmuştur. Tarih boyunca, baskıcı hegemonyaların iyiye reva gördükleri prangalı yaşama karşılık esaret zincirlerini kıran Spartaküs’ler, göğümüzün her tarafını korku bulutları kapladığında, yaşamımız baştan başa buz kestiğinde, tanrılardan ateşi çalıp yaşamın orta yerine düşüren Prometheus’lar hep var olmuştur.

Spartaküsçe, Prometheusça yaşamış bir sanatçı, bir sinemacı olan Yılmaz Güney adına daha önce altı kez düzenlemiş olduğumuz film festivalini, coğrafyamızın içinde bulunduğu bütün olumsuz koşullara rağmen iki yıl aradan sonra yeniden sinemaseverlerle buluşturuyoruz.

7-yilmaz-guney-film-festivali-450609-1.Festivalin finansman dahil her türlü desteğini sağlayan Batman Belediyesi’ne seçilmiş halk iradesi gasp edilerek kayyum atanmasıyla, festivale verilen bütün destekler kesilmiştir. Batman’da Yılmaz Güney Film Festivali’nin yuvası olan Yılmaz Güney Sinema Salonu, Yılmaz Güney’in adına tahammül edemeyen karanlık ellerce yakılmış olup daha sonra “yerine yenisini yapacağız,” diyen kayyum tarafından yıktırılmıştır.

Adına film festivali düzenlediğimiz büyük sinemacı ve mücadele insanı Yılmaz Güney’den devraldığımız bir miras var. Ne demişti ülkesinden binlerce kilometre uzakta sürgünde yaşarken: “Kazanacağız, mutlaka kazanacağız.” Tüm ülkenin bir açık hava hapishanesine dönüştürüldüğü, ırkçılığın, şovenizmin, cinsiyetçiliğin, faşizmin iktidar eliyle şaha kaldırıldığı; halklar arası nefret ve düşmanlığın, iktidarı sürdürmenin temel dinamiği haline getirildiği koşullarda direnebilmenin, insan kalabilmenin ve tüm bu dehşetengiz atmosferi birazcık tersine çevirebilmek umuduyla, bu film festivalini sürdürebilmeyi vazgeçilmez bir görev olarak görüyoruz.

Tüm halklardan sinemacıları, Yılmaz Güney’in bizlere bıraktığı mirasa ve emanete sahip çıkmaya davet ediyoruz. Muhalif olan bütün kesimlerin susturulduğu OHAL koşullarında; gelin, hep birlikte baskıcı ve sansürcü zihniyete karşı gür bir çığlık olalım. Göğün altındaki her yeri halkların buluştuğu bir sinema bahçesine, bir açık hava sinemasına dönüştürelim. 7. Yılmaz Güney Film Festivali tüm filmlere kucağını açarak, film emekçilerine bir arada durmanın, birlikte üretip paylaşmanın güzelliğini hatırlatmak için yakılan gövdesinin küllerinden yeniden filizleniyor.

Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği

Bu yıl yedinci kez düzenlenecek olan Yılmaz Güney Film Festivali; sinema özelinde sanatın demokratik dayanaklarıyla, endüstriyel pazar karşısında özgürlükçü bir tutumla, kadın özgürlükçü ve ekolojik hedeflerle gerçekleşebilmesi için Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği (OSAD) öncülüğünde 27-29 Nisan 2018 tarihleri arasında yapılması hedeflenmektedir. Kısa film alanında başlayan festival Kürtlerin sinema sanatına ilgisini büyütmeyi, Kürt sinemasının gelişimine katkıda bulunmayı, bu alandaki üretimlerde teşvik edici koşullar ve fırsatlar yaratmayı, sinemacıların filmlerine destek alanları açmayı hedefleyerek, Batman Belediyesi’nin girişimiyle 2010 yılından itibaren bu alanda önemli bir festivale ev sahipliği yapıyordu. Batman özelinde ve ülkemizdeki mevcut durumdan dolayı daha önce festivalin yapıldığı mekân olan Yılmaz Güney Sinema Salonu, Batman Belediyesi'ne kayyum geldikten sonra kapatılıp kapılarına kilit vurulmuş ve sonrasında Yılmaz Güney Film Salonu’nun yakılmasına göz yumulmuştur. Bunların sonucunda iki yıl üst üste festivalin düzenlenebilmesi için olanak bulunamamıştır. Bu yıl, OSAD ile birlikte diğer sivil toplum örgütleri ve kurumlarıyla beraber tüm bu olumsuz koşullara karşın 7. Yılmaz Güney Film Festivali halkla buluşacaktır.

Gösterim Mekânları:

Batman Barosu Sinema Salonu

Petrol İş Sendikası Batman-Sinema Salonu