Antep’te döküm işçilerinin, düşük zam ve kötü çalışma koşullarına karşı yaptığı iş bırakma eylemi sürüyor. İşçilerin tek sorunu zam değil. Ağır koşullarda çalıştırılıp koruyucu elbise bulamıyorlar, yol parası ise cepten.

70 derece ısıda çalışmaya isyan
Döküm işçileri, hakları için Küsget Sanayi Sitesi’nde eylemde. (Fotoğraf: Evrensel)

Dilan ESEN

Antep’te düşük zam dayatmasına ve iş yükünün artırılmak istenmesine karşı iş bırakan Türkiyeli ve Suriyeli döküm işçileri direnişin ikinci gününü geride bıraktı. Küsget Sanayi Sitesi’nde 14 döküm atölyesinde yaklaşık 500 işçi düşük zam, uzun çalışma saatleri, korunaksız ve kötü çalışma koşullarına karşı önceki gün iş bıraktı.

İşçiler, hükümetin açıkladığı asgari ücret zam oranının kendi ücretlerine de yansıtılmasını talep ederken işverenler ise 3 bin lira zam teklif etti. Bu zam teklifinin yanında çalışma saati ve iş yükü artan işçiler, iş bıraktı. Yüzlerce işçi, kendi arasında örgütlenerek atölyelerin önünde bir araya gelerek isyan ediyor.

VERDİKLERİNİ DE ALIYORLAR

Döküm emekçilerinin tek sorunu düşük zam dayatması değil. 60 santigrat derecede çalışması gereken işçiler, işverenin 70 derece zorlamasına da maruz kalırken koruyucu kıyafet bile bulamıyor. İşveren, işçilerden yüzde 10 daha fazla iş farkı istiyor. Yani günde 60 iş çıkartan işçiden 66 iş çıkarmasını talep ediyor. Bu nedenle emekçilerin çalışma saatleri de uzuyor. İşçiler, “Böylece bize verdikleri zammın bir kısmını elimizden almış oluyorlar” diyor.

İş bırakan bir döküm işçisi, yaşananları şöyle anlatıyor: “14 dükkandaki tüm işçiler iş bıraktı. Normalde 9 bin alıyorduk, asgari ücrete 3 bin lira zam yapıldı diye bize de 3 bin zam verildi. Bunu kabul etmiyoruz. Yüzde 54 oranında zam istiyoruz. Ayrıca yüzde 10 daha fazla iş istiyorlar. Evliyim, 5 çocuğum var. Çocuğuma bakmak zorundayım. Bugün ev kiraları 2, 3 bin lira olmuş.”

Asgari ücret zammından önce 8 bin 500 lira maaş aldığını ancak sigortasının asgari ücretten gösterildiğini belirten işçi, “Vergi kaçırıyorlar, primimi düşük yatırıyorlar. Geri kalan maaşımı da elden veriyorlar. Servisimiz yok. Evim sanayi sitesine 25 kilometre uzaklıkta her gün toplu taşımaya 30 lira ödüyorum. Herkes kendi imkânlarıyla gidip geliyor. Maaşımın bin lirası yola gidiyor” diyor.

YOL DA CEPLERİNDEN

Koruyucu elbiseleri dahi olmadığını söyleyen işçi, şu ifadeleri kullanıyor: “Kendi imkanlarımızla gelip gidiyoruz. Benim evimle sanayi arasında 25 km, günde 30 lira yol parası veriyorum. 8 buçuk maaş alıyorum bin lirası yola gidiyor. Maaşım otomatik olarak düşüyor. Bize aslında bin 800 lira zam verdiler. Geriye kalan bin 200’ü de bizden çıkartıyorlar. Fazla iş istemeye başladılar. Önceden 60 iş çıkartıyorsak şimdi 66 iş istiyorlar. Bu yüzden iş bıraktık. Zaten geçinemiyoruz. Zaten evimize ekmek zor götürüyoruz. Patron daha fazla kazanmak istiyor ama cebimize koymuyor.”