Nostaljinin karşı konulamaz cazibesini kullanan yeni aile komedisi F Is for Family, 1970’lere tanıklık etmemiş kuşak için de eğlenceli bir sözlü tarih çalışmasını andırıyor

70’lerde aile olmak: F Is for Family

FATİH ŞALO- caykahve@gmail.com


Netflix’in drama ve komedi türlerinde arka arkaya çıkarttığı büyük yapımlardan sonra sıranın er ya da geç animasyon kategorisine de geleceği bekleniyordu. Nihayet beklenen an geldi ve F Is for Family ile Netflix animasyon ve komedi dalında da ilk büyük işini izleyicilerin beğenisine sundu. F Is for Family, şöhretten yana mütevazı ancak başarılı ekibi ile Family Guy ve türevlerinden sıkılmış seyirciler için iyi bir alternatif sunuyor.
Dizinin geçtiği dönem 1970’ler Amerikası. Günümüzün her şeyi standartlara ve kurallara tabii tutan, akımların norm olduğu ve özgürlüğün o kadar da özgür olmadığı genel havası ile kıyaslanınca 1970’ler çoğu insan için sınırsız imkânlar anlamına geliyor. Dizi de genel havasını bu kıyaslama üzerinden kuruyor. Bu noktada F Is for Family’nin beslendiği en önemli kaynak dizinin yapımcılarından komedyen Bill Blur ve Michael Price’ın anıları. Bill Blur stand-up komedyenliğinin yanı sıra Breaking Bad’de Saul Goodman’ın adamlarından Patrcik Kuby’i canlandırdığı rolüyle biliniyor. Michael Price ise sahne önünde yer almış bir isim değil ancak The Simpons ile aldığı Emmy ödülü ile biliniyor. Bu iki yetenekli ismin kaleminden çıkan F Is for Family, iddialı olmasa da yerinde ve başarılı bir komedi örneği olmuş.

F Is for Family’i, Freaks and Geeks’in animasyon versiyonu olarak değerlendirmek de mümkün. Çocukların türlü saçma maceraya atıldığı ve bir yandan da ebeveynlerin 1970’lerde içinde bulundukları ruh hâlinin kesiştiği iki ana hikâye ile ilerleyen bölümler gayet samimi ve sıcak bir havaya sahip. Bu nedenle F Is for Family’i Family Guy gibi daha genç izleyiciler yerine aileler de izleyebiliyor. Zaten F Is for Family’nin de esas derdi bir aile komedisi olabilmek. Aile türü yapımlar uzun zamandır gizli ajana dönüşen yunuslardan ya da aşırı sevimlilikten iticiliğe dönüşmüş Happy Meal oyuncaklarını andıran karakterlerden ibaretti. Bu kısır ortamda F Is for Family gibi bir yapımın kesinlikle çıtayı yükselttiğini söylemek gerekiyor. Sırf bu özelliği ile bile F Is for Family’i kendi türünde güçlü bir yapım görmek isteyen izleyiciler tercih edebilir.

Yapımın henüz ortalığı kasıp kavuracak derecede nitelikli olduğunu söylemek ise güç. Bu durumun en önemli nedeni ise F Is for Family’de karakterlerin görece diğer yapımlara göre zayıf kalması. Komedi türünde çoğunlukla dizileri sırtlayanlar karakterlerin güçlü ve sürükleyici bir yanları oluyor. Maalesef F Is for Family’de diziyi sırtlayıp izleyicileri kendisine bağlayacak güçlü yönleri olan bir karakter bulunmamakta. Öte yandan dizinin hikâyeleştirme için sıklıkla günlük yaşamın içinden sıradan insanları hedef alarak ilerlemeyi tercih etmesi zaten bu tip güçlü karakterlerin öne çıkmasını da engelleyen bir törpü görevi görüyor.

Diziyi animasyon türü içerisinde değerlendirmek gerekirse; F Is for Family öyle çok dikkat çekici, seyir zevki yüksek bir animasyon kalitesine sahip değil. Hatta diziyi izlerken sık sık yapımın 2015 tarihli olup olmadığı konusunda insan şüpheye dahi düşüyor. Bunun bilinçli bir tercih mi yoksa Netflix’in yapımcıları sıkıştırmasından mı kaynaklandığını söylemek mümkün değil. İlk altı bölümlük sezonun izleyicilerin karşısına çıkartılmasından sonra belki ikinci ve üçüncü sezonlarda F Is for Family’nin görsel kalitesinin yükseleceği düşünülebilir. South Park ve Family Guy gibi yapımların da görsel açıdan yetkinliği yakalaması dizilerin kendilerine televizyonda garantili bir yerbulmasından sonra mümkün olmuştu. F Is for Family için de aynı durum geçerli olabilir.

Nostalji, samimiyet ve düşük tempoda seyreden bir komedi arayanlar için F Is for Family ideal bir seçenek sunuyor. Uzun zamandır animasyon ve aile türlerinde çorak bir dönemden geçen izleyiciler için F Is for Family kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yapım olmuş.