72 barodan açıklama: Ticaret mahkemelerindeki değişiklik tekrar incelensin

HABER MERKEZİ

İstanbul, İzmir ve Ankara barolarının da aralarında bulunduğu 72 baro, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Genel Kurulu’nun (HSK) 7 Temmuz’da yeni kurulan asliye ticaret mahkemelerinin görev alanlarının geniş tutulmasına ilişkin kararının yeniden incelenmesini talep etti.

HSK, 7 Temmuz’da yeni kurulan asliye ticaret mahkemelerinin görev alanlarının bazılarını ilin mülki sınırları, bazılarının ise bulunduğu bölgenin ağır ceza mahkemesi yargı çevresi olarak belirledi. Baroların yayımladığı ortak açıklamada, ticari davaları görme yetkisinin yalnızca ağır ceza merkezlerinde yer alan asliye ticaret mahkemelerine verilmesinin yurttaşların adalete erişimini zorlaştıracağı belirtildi.

Ticaret mahkemelerinin kurulduğu il veya ilçe merkezine, uzaklığı veya yakınlığı göz önüne alınmadığı, uygulamada yaratacağı sorunların yeterince incelenmediği aktarılan açıklamada, “Söz konusu il mülki sınırlarında veya ticaret mahkemesinin bulunduğu yerin ağır ceza mahkemesi alanında bulunan tüm ilçelerin, ticaret mahkemesinin yargı alanına dahil edilmesi adalet hizmetlerine ulaşımı zorlaştıracak, uygulamada çok ağır gecikme, aksama ve sorunlara neden olacaktır” denildi.

Ayrıca geniş bir alandaki ticari davaların tek mahkeme tarafından görülmek zorunda bırakıldığı değerlendirilen açıklamada, şunlar dile getirildi: “Bu durum adalete erişim ve adil yargılanma hakkı noktasında vatandaşlarımız ve meslektaşlarımız, görevinin gereğini layıkıyla yerine getirmek noktasında da hâkimlerimiz ve diğer tüm yargı personeli çok ciddi problemler yaşayacaktır.”