Hapishanelerde 800’ü aşkın tutuklu ve hükümlü açlık grevine devam ederken, dün yurt çapında destek eylemleri yapıldı. BDP’nin il ve ilçe örgütlerinin düzenlediği eylemlerde açlık grevindekilere ve taleplerine sahip çıkıldı

Kürt siyasi tutuklu ve hükümlülerin 46. gününe giren açlık grevine destek amacıyla birçok kentte açlık grevleri başlatıldı. Dersim'de yapılan yürüyüşte tutsakların talepleri sahiplenilirken Urfa'da AKP binasına siyah çelenk bırakıldı.
PKK ve PAJK'lı tutuklu ve hükümlülerin başlattığı, milletvekilleri, gazeteciler, belediye başkanları, barış anneleri ve çocukların da bulunduğu yüzlerce Kürt siyasi tutsak tarafından sürdürülen açlık grevlerine destek amacıyla birçok kentte dönüşümlü açlık grevleri başlatıldı.

PATNOS’DA 2 GÜNLÜK AÇLIK GREVİ
Ağrı'nın Patnos ilçesinde, cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine destek amaçlı ilçe binasında 3 günlük açlık grevi başlatıldı. BDP Ağrı İl Başkanı Fahrettin Yıldırım, Patnos Belediye Başkanı Yusuf Yılmaz, BDP Patnos ve Tutak ilçe örgütü, il genel ve belediye meclis üyeleri katıldı.
Cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine dikkat çekmek amacıyla Doğubayazıt Belediye binası yanında kurulan çözüm çadırında açlık grevi başlatıldı. İlçe binasında başlayan açlık grevi 2 gün sürecek BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Doğubayazıt Belediye Başkanvekili Salih Ersingün, belediye meclis üyeleri, BDP'li öneticiler, TUHAY-DER, tutuklu aileleri katıldı. TUHAY-DER yöneticisi Ahmet İnan, cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine karşı kamuoyunda duyarlılık yaratmak amacıyla açlık grevlerine katıldıklarını söyledi. BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy ise, "Kürtçeyi meşrulaştırmışız. Şimdi açlık grevine bedenini yatıran arkadaşlarımız kendi anadilinde savunma yapamıyorlar, hala 'bilinmeyen bir dil' deniliyor. Arkadaşlarımızın talepleri meşrudur biz de Kürt halkı olarak bu eylemlerin içinde olacağız" dedi.

VEKİL DE AÇLIK GREVİNE KATILDI
BDP Kars İl Örgütü tarafından dün başlatılan dönüşümlü açlık grevi 2. gününde devam ediyor. "Tecride son, talepler kabul edilsin" pankartının asıldığı BDP İlçe binasında dün başlayan eyleme BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane de katıldı. Açlık grevi eylemine kitlesel ziyaretler de sürüyor.

10 GÜNLÜK DÖNÜŞÜMLÜ AÇLIK GREVİ
BDP Hakkari İl Örgütü il binasında 10 günlük dönüşümlü açlık grevi başlattı. BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani, BDP PM Üyesi M. Sıddık Akış, Hasan Güzel ve Ulaş Koparan, BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt, Hakkari Belediye Başkanvekili Bülent Armut, Çukurca İlçe Başkanı Servet Tunç, Çukurca Belediye Başkanı Mehmet Kanar, BDP'li yöneticiler, kentteki seçilmişler ve mahkum yakınlarının başlattığı açlık grevine, kentte bulunan sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda yurttaş da destek verdi.
Burada konuşan BDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hamit Geylani ise, "Bakın sadece Hakkari'den Tayyip Temel, Hasan Kaçar, Aydın Akış, Sami Geylani, Hüseyin Duman, Davut Polat, Cumhur Karuman, Mazlum Kaplan ve Faruk Beyter açlık grevindeler. Bunlar gibi yüzlerce arkadaşımız bu uğurda bedenini ölüme yatırmış" diye konuştu.

VİRANŞEHİR'DE AKP'YE SİYAH ÇELENK
Urfa'nın Viranşehir ilçesinde, BDP İlçe Örgütü AKP İlçe binasına siyah çelenk bıraktı. BDP Urfa Milletvekili İbrahim Binici, BDP PM Üyesi Adnan Etli, Viranşehir, Suruç, Ceylanpınar belediye başkanları, BDP İl ve ilçe yöneticileri, Kışla Mahallesi'nde bulunan BDP İlçe binasına gelerek, açlık grevindeki eylemcileri ziyaret etti. Ardından BDP'li seçilmişlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi, Eski PTT Caddesi'nden AKP İlçe binasına doğru yürüdü. Zılgıtlarla yürüyen BDP'lilere yurttaşlar alkışlarla destek verdi. Ceylanpınar Caddesi üzerinde polis yolu kapatarak yürüyüşe izin vermeyeceğini belirtti. Burada yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından 20 kişilik bir grup, AKP İlçe binası kapısına siyah çelenk bıraktı. Burada konuşan BDP'li Binici “AKP sessiz kaldığı için kapılarına siyah çelenk bırakıyoruz" diye konuştu.

KOCAKÖY VE HAZRO'DA AÇLIK GREVİ
Urfa'nın Siverek ve Suruç ilçelerinde de BDP'nin binalarında tutsaklara destek vermek amacıyla açlık grevi başlatıldı. Gruplar halinde açılık grevine giren BDP'lilerin, açlık grevi süresiz-dönüşümlü şekilde devam edecek.
Açlık grevindekilere destek vermek amacıyla Diyarbakır'ın Kocaköy ve Hazro ilçelerinde 3 günlük dönüşümlü açlık grevleri başlatıldı. 15'er kişilik gruplarla başlatılan açlık grevleri BDP ilçe binalarında başladı.

DERSİM'DE YÜRÜYÜŞ
BDP Hozat İlçe Örgütü öncülüğünde cezaevlerinde devam eden süresiz-dönüşümsüz açlık grevine destek vermek amacıyla ilçe binasından Cumhuriyet Meydanı'na yürüyüş gerçekleştirildi. BDP İl ile Hozat ve Pertek ilçe yöneticilerinin yanı sıra, Pertek ilçesinde açlık grevine giren eylemciler, EMEP, ÖDP ilçe yöneticileri, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, Partizan ve Demokratik Haklar Federasyonu (DHF) üyelerinin katıldığı yürüyüşte "Yaşamı uğruna ölecek kadar seven açlık grevi direnişçilerini selamlıyoruz. Taleplerini sahipleniyoruz" pankartı taşındı.

İZMİR'DE TİYATROCULAR GREVDE
Türkiye cezaevlerinde 12 Eylül tarihinden itibaren başlatılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevine destek amacıyla İzmir Yenikapı Tiyatrosu kendi binasında 1 günlük açlık grevi eylemine başladı. "Ölümleri durduralım, karanlığa ses verelim", "Sessiz kalma suça ortak olma" dövizleri taşıyan grup adına açıklama yapan Oyuncu Orçun Masakçı, Yenikapı Tiyatrosu'nun bütün oyuncularıyla açlık grevi eylemine destek verdiğini belirtti. Açlık grevi eylemine Trabzon, İzmir, İstanbul, Bartın, Samsun ve Ankara'daki çeşitli tiyatro kurumlarının yapacakları 1 günlük eylem boyunca destek mesajlarıyla yanlarında olacaklarını belirten Masakçı, "Ölümleri durduralım karanlığa hep birlikte ses verelim" dedi.

VAN, HAPİSHANEDEKİLERİ UNUTMADI
Van TUYAD-DER yöneticileri 46. gününe giren süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerine destek amaçlı Feqiyê Teyran Parkı ile Sanat Sokağı'nda el ilanları dağıtarak standlar açtı. Stantlarda üzerinde Van F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunanların isimlerinin yazılı olduğu pankart asıldı. Van F Tipi Cezaevi'nde açlık grevinde olan ve pankarta ismi yazılanlar şöyle: Tahir Umiyican, Şeraffettin Demir, Kahraman Muşlu, Abdo Şen, Sedat İke, Fırat Bor, Önder Alp, İsmet Karak, Özkan Doğan, Mehmet Cin, Metin Akkoyunlu, Yavuz Evin, Erol Cengiz, Yusuf Akın, Abdurrahim Özek, Adil Pala, Harun Pala, Sait Öztürk.

DİYARBAKIR’DA DA AÇLIK GREVİ BAŞLADI
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerine dikkat çekmek amacıyla dönüşümlü açlık grevi eylemi başlatıldı. Aralarından Lice Belediye Başkanı Fikriye Aytin, BDP ilçe yöneticileri ve belediye meclis üyelerinin de bulunduğu yüzlerce kişi, BDP İlçe binası önünde bir araya gelerek buradan Lice Kapalı Cezaevi önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Redhack’ten açlık grevi için eylem
Başta Ankara Emniyet Müdürlüğü olmak üzere Türkiye genelinde 350 emniyet müdürlüğü sitesini çalışamaz hale getiren RedHack isimli hacker grubu, PKK ve PAJK'lı tutsaklar tarafından 45 gündür sürdürülen açlık grevine dikkat çekmek amacıyla Adalet Bakanlığı Personel sayfasını hacklediğini duyurdu. Açıklamada her gün açlık grevindekilerin durumunun daha da ağırlaştığı belirtilirken, buna karşın hükümetin duyarsız kaldığı ifade edildi.

Açlık grevindekilerden Ban Ki Moon’a mektup
Midyat M Tipi Kapalı Cezaevi'nde bulunan kadın tutuklu ve hükümlüler, Türkiye cezaevlerinde süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde bulunanların eylemine ilişkin Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve BM yetkililerine mektup gönderdi. Mektup'ta cezaevi idaresi tarafından sansürlenen ve mektubun bir başka sayfasına kırmızı kalemle yazılan kelimelere de yer verilerek siyasi tutukluların üzerindeki baskıların geldiği boyutlara da dikkat çekildi.
Mektupta “Kıbrıs sorunu ile bu kadar ilgiliyken Türkiye'deki Kürt sorununa ilgisizliğiniz ve sessiz kalışınız, Suriye'deki savaşla bu denli girişimlerde bulunurken Suriye'de bulunan Kürt halkının kendi özgürlüğüyle yaratıp, kurup, yaşatmaya çalıştığı özerk yapılanmaya yönelik hiç bir sözünüzün veya olumlu bir desteğinizin olmaması, bizleri derinden düşündürüyor ve yaralıyor" ifadeleri kullanılarak, kapıda bekleyen ölümlere karşı BM’nin ses çıkarması istendi.