83 belediye başkanı görevden alındı en az 3 bin 500 kişi işinden oldu

Çağlar Ballıktaş

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, belediyesine kayyum atanan Diyarbakır’da sarf ettiği “Ben de belediye başkanlığı zorla elinde alınmış biriyim” sözleri hükümetin bölgede yerel yönetimlere yönelik uygulamalarını akıllara getirdi.

Barış ve Demokrasi Partisi’nin (BDP) 2014 yerel seçimlerinde yönetimini kazandığı 10 il, 64 ilçe ve 9 belde belediyesine atanan 83 kayyum sonrası Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel Sen) ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türkiye Genel Hizmet İşçileri Sendikası (DİSK-Genel İş) üyelerine yönelik olarak yoğun işten çıkarmalar yaşandı. Kayyumlar en az 3 bin 500 memur ve işçiyi işinden ederken BDP’li 83 Belediye Başkanı ve Eş Başkanı da tutuklandı.

Sendikalardan alınan bilgilere göre kayyumlardan sonra bölgede bin 384 sözleşmeli ve taşeron DİSK-Genel İş üyesi işçinin işine son verildi, Tüm Bel Sen üyesi 881 kadrolu memur da işinden edildi. İki sendikaya göre toplamda 2 bin 265 işçi ve memur işinden oldu.

İhraçlar, gözaltılar

Tüm Bel Sen’e göre, 881 sendika üyesi hakkında işlem yapıldı. 372 sendika üyesi açığa alındı, 509 üye ise ihraç edildi. İşten atılmaların yanında ‘Terörle Mücadele Yasası’na muhalefet suçlamasıyla da 56 sendika üyesi gözaltına alındı, 18 kişi ise tutuklandı. DİSK’e göre kayyum atanan 12 şehirde, 667 sayılı KHK ile 198 kadrolu işçi ihraç edildi, bin 186 kişinin de sözleşmeleri askıya alınma ve fesih yoluyla iptal edildi.

DİSK: Mücadelemiz sürecek

Yaşananları BirGün’e değerlendiren DİSK Genel İş Başkanı Remzi Çalışkan baskıların sürdüğünü belirterek “Kayyum atamaları sonrası inanılmaz bir işçi kıyımı başladı. Yargı kararı olmadan sadece KHK’ler gerekçe gösterilerek, binlerce arkadaşımızın işine son verildi” dedi. Çalışkan, sözleşme fesihlerinin yanında askıya almanın da fazla olduğuna dikkati çekerek, “İşçilerle birlikte aileler de işlerinden edildi. Bölgedeki aileler açlıkla sınanıyor” diye konuştu. İşçilerin işe dönmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Çalışkan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile yaptıkları görüşmede işten çıkarmaların yargı kararlarına dayanmadığını ve işe iadelerin yapılması yönündeki taleplerini ilettikleri bildirerek, “Bütün arkadaşlarımız dönene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.