Hindistan'da 'Maocu isyancılarla ilişkisi' nedeniyle gözaltına alınan 83 yaşındaki bir Cizvit rahip Stan Svami, ülke tarihinde terör suçlamasıyla gözaltına alınan en yaşlı kişi oldu.

83 yaşındaki Maocu rahip Hindistan’da terör suçlamasıyla gözaltına alınan en yaşlı kişi oldu

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hindistan'ın güneyinde bulunan Jharkhand eyaletinde yaşayan 83 yaşındaki Cizvit rahip Rahip Stan Svamy, Ulusal Soruşturma Teşkilatı (NIA) ajanları tarafından terör suçlamasıyla gözaltına alındı.

BBC’den Soutik Biswas’ın haberine göre, perşembe gecesi Svamy’nin evine baskın düzenleyen Ulusal Soruşturma Ajansı (NIA), rahibin gözaltına alınarak Mumbai'ye giden bir uçağa bindirildiğini ve mahkemeye çıkarılacağı 23 Ekim tarihine kadar gözaltında kalacağını duyurdu.

MAOCU İSYANCIULARLA İLİŞKİSİ NEDENİYLE DÖZALTINA ALINDI

Ulusal Soruşturma Ajansı (NIA) tarafından yapılan açıklamada, Rahip Svamy'nin 2018'de Maharaştra eyaletinde ülkenin katı kast sisteminin en altında yer alan 'Dalitler'le Hindu milliyetçiler arasında yaşanan çatışmalardaki rolü' ve 'Maocu isyancılarla ilişkisi' nedeniyle gözaltına alındığı bilgisini paylaştı.

‘UYDURMA DELİLLER YARATTILAR’

Peder Svamy, gözaltına alınmadan birkaç gün önce yayımladığı video kaydında temmuzda dedektifler tarafından 15 saat süreyle sorgulandığını, 'Maocularla ilişkisine işaret eden uydurma deliller hazırlandığını' açıklamıştı. Svamy yaptığı açıklamada ayrıca, NIA’nın salgın dönemi ve sağlık sorunları nedeniyle Mumbai'ye yapılacak seyahatin kendisini zorlayacağını söylemiş ve yetkililerin sağduyulu davranmasını ümit ettiğini sözlerine eklemiştir.

Son iki yılda Maharaştra'daki çatışmalarla ilgili olarak 18 önde gelen yazar, akademisyen ve hukukçu gözaltına alınmış, gözaltına alınan 80 yaşındaki solcu şair Varavara Rao'un hapishanede koronavirüse yakalanmıştı.

‘YILLARDIR DALİTLER’İN HAKLARINI KORUMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR’

The Inian Express’e konuşan Hindistan Katolik Piskoposlar Konferansı (CBCI) ise Svamy'nin yıldır Dalitler’in haklarını, özellikle de arazi haklarını korumak için çalıştığını belirtti. Covid-19 pandemisinde bir insanın seyahat etmekte dahi tereddüt edeceği dönemde Peder Svamy’nin zor bölgelere giderek yerel halk için çalıştığını açıkladı.

YOKSUL MADENCİLER İÇİN MÜCADELE VERDİ

Cizvit rahip Rahip Stan Svamy’nin yakınları onun Jharkhand'a yerleştiği 1991'den bu yana bölgedeki yoksul aşiretlerin hakları için eşitsizliğe karşı mücadele verdiğini vurguladı. Bölgede yaşanan şiddet eylemleri ve sık sık yaşanan kuraklığın etkisi altındaki eyalette, her yıl nüfusun yüzde beşi iş ve eğitim için göç ediyor.

Jharkhand, değerli mineraller açısından ülkenin en zengin bölgesi. Ülkedeki uranyum, mika, boksit, altın gümüş, grafit, kömür ve bakırın yüzde 40'ı buradaki madenlerden çıkarılıyor.

Rahip Svamy, buradaki aşiretlerin rızası alınmadan bölgede büyük şirketler tarafından madenler açıldığını, barajlar, kasabalar inşa edildiğini, köylülerin topraklarına el konulduğunu ve çoğu zaman bu insanlara tazminat ödenmediğini söylüyor.

Hindistan'ın bağımsızlığını kazandığı 1947'den bu yana santraller, sulama projeleri ve fabrikalar için toprakları istimlak edilen 1,7 milyon Hintlinin bölgeyi terk ettiği belirtiliyor.