9 kişi öldü, yargılamaya izin yok
Fotoğraf: DHA

Haber Merkezi

Ankara’daki yüksek hızlı tren faciasında Ulaştırma Bakanlığı’nın sorumluların yargılanmasına izin vermediği için dosyanın düşürüldüğü ortaya çıktı. Ailelere gönderilen ‘işlemden kaldırılma kararı’ tebligatında ‘Ulaştırma Bakanlığı’nın şüpheliler hakkında soruşturmaya izin vermediği için dosyanın düşürüldüğü’ belirtildi.

Ankara’da 13 Aralık 2018’de meydana gelen kazada üçü makinist dokuz kişi ölmüş 107 kişi yaralanmıştı. 10 kişi hakkında ‘birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma suçundan’ iki yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle dava açılmıştı.

Ailelere gelen tebligatta şöyle denildi: “Soruşturma izni verilmemesine ilişkin Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı’nın kararına yapılan itirazların reddine, dosyanın karar ekli olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına, kararın birer örneğinin itiraz edenlerin vekillerine gönderilmesine 14 Eylül 2021 tarihinde oy çokluğuyla kesin olarak karar verildiği…

Soruşturma izni verilmemesi, verilen kararın da Danıştay’ca kesin olarak reddedilmesi nedeniyle tahkikat yapma imkânının kalmadığı anlaşılmakla,

Şüpheliler hakkında bakanlıkça soruşturma izni verilmemesine ve itirazın da Danıştay 1’inci Dairesince kesin olarak reddedilmesine bağlı olarak evrakın işlemden kaldırılmasına karar verildi.”

Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de 25 kişinin yaşamını yitirdiği tren faciasında oğlunu kaybeden Mısra Öz bu karara sosyal medyadan tepki gösterdi. Öz "Ankara tren kazasının davasında, Ulaştırma Bakanlığı’‘nın şüpheliler hakkında soruşturma izni vermediği için dosyanın düşürüldüğünü öğrendim. Soruşturmaya dahi izinleri yok. Sessiz sedasız kapatın üstünü. Kapatamayacaksınız” dedi.

Konuyu değerlendiren Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri İsmail Özdemir ise şunları söyledi: “Üst düzeyde sorumluları hangi saiklerle davadan el çektiriyorlar? Sorumlulukları varken yargılanamamaları bir hukuksuzluktur. Neticede hattın bir an önce ulaşıma açılması için yapılan baskı talimatlarıyla eksikleriyle birlikte açılıyor, ama sonra da kaza oluyor ve kazanın faturasını alt kademede çalışan insanlara kesiyorlar, yüklüyorlar. Böyle bir şey kabul edilemez. Üst düzeydeki insanların bir an önce hat açılsın diye verdikleri talimatların görmezden gelinmesi, bakanlığın izin vermeyip de soruşturmanın düşürülmesini biz doğru bulmuyoruz. Üst düzeydeki insanların da mutlaka yargı düzeyinde herkesin eşit şartlarda mahkemelerde yargılanmasından tarafız."