90 yaşında bile olsanız ücretsiz grip aşısı yok

HABER MERKEZİ

Grip mevsiminin başlamasıyla birlikte ülkede yine grip aşısı krizi baş gösterdi. Yurttaşlar grip aşılarını yaptırmak için aile hekimlerine gidip reçete yazdırıyor; ancak sistem riskli gruptakilerin talebini bile uygun bulmayarak aşıları karşılamıyor. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, “90 yaşında ya da kronik hasta dahi olsanız grip aşınız sistem tarafından karşılanmıyor. 80 liralık aşı için insanlar mağdur oluyor” dedi.Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Kazım Doğan Eroğulları da grip aşısının herkese ücretsiz yapılmasını istedi.


100 TALEPTEN 2'SİNE ONAY

Risk grubunda olan kişilere sistemde ücretsiz aşı çıkmasının adeta piyango çıkması kadar zor olduğunu belirten TEİS Başkanı Saydan, şöyle konuştu: “Aile hekimlerinden aldığımız bilgiye göre yaklaşık 100 grip aşısı reçetesi yazma girişiminden yalnızca 2’si sistem tarafından onaylanıyor. 90 yaşındaki bir hastaya sistem ‘Hasta influenza açısından birinci öncelikli çok yüksek risk grubunda değildir. Hastanın durumu ileride yeniden değerlendirilecektir’ diyor. Neye göre değerlendirilecek? Zaten hasta yaşı itibarıyla risk grubunda. Covid-19 salgını yeterince sağlığımızı olumsuz şekilde etkiliyor. Üstüne bir de grip aşıları yaptırılamayınca sağlığımız daha da riske girecek.”

Aşılarını olmak isteyen, çoğu yaşlı ve kronik hastalığı olan yurttaşların bu pandemi ortamında aile hekimi ve eczaneler arasında gereksiz yere mekik dokuduğunu söyleyen Saydan, “Bu belirsiz durum halk sağlığı açısından ciddi bir tehdit oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı’nın bir an önce sistemdeki kısıtlamaları kaldırması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

HERKESE PARASIZ OLMALI

TTB’nin çevrimiçi düzenlediği “COVID-19 Salgını, Grip Mevsimi ve Grip Aşılamaları” başlıklı etkinlikte konuşan Merkez Konseyi Üyesi Dr. Eroğulları da Türkiye’de grip hastalığı açısından riskli durumda olan 15-20 milyon insanın yaşadığını kaydetti. Bu yıl Covid-19 önlemlerinin geçen yıla göre daha zayıf olmasının, grip aşısının önemini artırdığını vurgulayan Eroğulları, "Sağlık Bakanlığı geçen yıl yaptığı hataları tekrarlamamak ve özellikle risk gruplarının eksiksiz aşılanmasını sağlayabilmek için çağrımızı dikkate almak zorunda. Grip aşı herkese parasız yapılmalı, kimse satın almak zorunda bırakılmamalı" dedi.