958 sağlıkçı Covid’den öldü

HABER MERKEZİ

Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, 17 Mart 2020’de ilk sağlık çalışanı ölümünden sonra en az 497 sağlık çalışanı ve 461 aktif sağlık çalışanı toplam 958 sağlık çalışanının Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini söyledi.

‘Pandemide Sağlık Çalışanlarının Ölümleri’ başlığı ile hazırlanan bülteni aktaran Yerlikaya, pandemi döneminde sağlık çalışanlarının sadece Covid-19 hastalığından değil, kötü çalışma koşulları ve yoksullaşmanın getirdiği intihar ve iş kazası gibi nedenlerle de hayatını kaybettiğine dikkat çekti.


Salgının kontrol altına alınamadığını ve devam ettiğini hatırlatan Yerlikaya, “Var olan eşitsizlikler, neo-liberal kapitalizmin daha da zayıflattığı sağlık sistemleri, aşı dağıtımdaki eşitsizlik, yeni varyantlar ortaya çıkması sağlık reformlarının bir sonucu olarak karşımıza çıkıyor. Bir tarafı da pandeminin birinci basamakta karşılanması yerine hastanelerde karşılanması stratejisi benimsenmiş durumda. Bu da toplumsal düzeydeki bulaşın engellenememesi sonucunu ortaya çıkarmakta. Bedelini sağlık çalışanları canları ile ödedi” dedi.

Covid-19 hastalarının yüzde 10’unu sağlık çalışanlarından oluştuğuna dikkat çeken Yerlikaya, "Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) açıklamasına göre Ocak 2020 ve Mayıs 2021 tarihleri arasında 80 bin ile 180 bin sağlık çalışanının Covid-19’dan öldüğü tahmin ediliyor. Türkiye Covid-19’a bağlı vakaların ve ölümlerin en fazla görüldüğü ülkelerden biri oldu” dedi.

Yerlikaya, “Türkiye’de, sağlık çalışanlarının yüzde 14,8’ini hekimler, yüzde 3’ünü eczacılar, yüzde 24,5’ini hemşire ve ebeler oluşturmakta iken; TTB olarak topladığımız verilere göre Covid-19’a bağlı ölümlerin yüzde 35,2’si hekimlerde, yüzde 13’ü eczacılarda ve yüzde 6,7’si hemşire ile ebelerde olmuştur” diye konuştu.

Bakan Koca’dan başhekimlere mektup

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise 81 ildeki Eğitim Araştırma Hastaneleri ile Üniversite Hastanelerinin başhekimlerine mektup gönderdi. 136 başhekime gönderilen mektupta "Asistan hekimlerin nöbetlerinin mevzuata göre düzenlenmesi konusundaki kararlılığımızın en iyi örneklerinden birini sizin vereceğinize inanıyorum" dendi. Asistan hekimler, Ankara Şehir Hastanesi’nde çalışan Rumeysa Şen’in 36 saat nöbet tuttuktan sonra evine dönerken trafik kazasında yaşamını yitirmesi üzerine çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle eylemler gerçekleştirmişlerdi.