AB, Afganistan’a yardımda mutabık

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Afganistan'da iktidarı ele geçiren Taliban, Katar'ın başkenti Doha'da 9-10 Ekim'de ABD yetkilileriyle ilişkileri tazelediği görüşmelerin ardından Avrupa Birliği (AB) yetkilileriyle de dün bir araya geldi. Doha'daki toplantıya katılan AB Komisyonu sözcülerinden Nabila Massrali, toplantıda Afganistan'dan ayrılmak isteyenlere serbest çıkış hakkı, insani yardıma erişim, kadın haklarına saygı ve Afganistan'da "terörist grupların varlığı" ile ilgili konuların görüşüldüğünü aktardı. Massrali, "Bu teknik düzeyde gayri resmi bir görüşme. Görüşme Taliban'ın geçici hükümetinin tanınması anlamına da gelmiyor" açıklaması yaptı.


ZİRVEDE 700 MİLYON EURO YARDIMA ONAY

G20 üyesi ülkelerin liderleri ve temsilcileri ise dün Afganistan gündemiyle sanal konferansta bir araya geldi. İtalya Başbakanı Mario Draghi’nin ev sahipliğindeki zirveye, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yanısıra ABD Başkanı Joe Biden, Hindistan Başbakanı Narendra Modi, AB ülkeleri liderleri katılırken Türkiye'den ise AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvede yer aldı. Toplantıya katılan AB yetkilileri, Afganistan'a 700 milyon euroluk ek acil yardım paketi önerisinde mutabakata varıldığını açıkladı.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Taliban'ın eylemlerinin bedelini Afganların ödememesi gerektiğini" dile getirdi, "Destek paketi, Afgan halkı ve yardım sağlayan ülkenin komşuları içindir" dedi. Söz konusu acil yardım paketinde sağlık, barınma, güvenlik ve insan haklarının korunmasına dair destekler bulunuyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Afganistan'daki durumun "çöküşün eşiğinde" olduğunu belirterek acil harekete geçilmesi gerektiğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (BMMYK) de önceki gün BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, 40 milyon nüfusa sahip ülkenin neredeyse yarısının insani yardıma muhtaç olduğunu açıkladı. Katar'ın başkenti Doha'da Taliban yetkilileri, ABD'li yetkililerle yaptığı görüşmelerin ardından Washington'un Afganistan'a insani yardım göndermeyi kabul ettiğini söylemişti.