Türkiye'nin Kuzey Irak'a yaptığı operasyona örtülü destek veren AB, 'orantısız' güç kullanmaması konusunda uyardı. Almanya ise 'dikkatli ve endişeyle' izlediğini açıkladı

Türkiye'nin Kuzey Irak'taki Kandil Dağı'na yaptığı ABD destekli sınır ötesi operasyona Avrupa Birliği'nden de 'destek' ve 'uyarı' geldi. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn'in sözcüsü Krisztina Nagy, Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde üslenen PKK'ya yönelik operasyonlarıyla ilgili olarak, "Türkiye'nin vatandaşlarını koruma ihtiyacını anlıyoruz" dedi. Gelişmeleri basından takip ettiklerini belirten Nagy, Türkiye'nin "orantısız" askeri güç kullanımından kaçınması, insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerektiği şeklindeki görüşlerinin değişmediğini anlattı. Nagy, Türkiye'yi sorunu diyalogla çözmeye teşvik etmeyi sürdüreceklerini ifade etti.

Almanya ise, operasyonunu "dikkatle ve endişeyle izlediğini" açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü başkent Berlin'de yaptığı açıklamada, operasyonu dikkatle ve endişeyle izlediklerini belirterek, birçok vesileyle Türkiye'nin saldırılara karşı kendini savunmaya hakkı olduğunu söylediklerini hatırlattı. Sözcü, şunları kaydetti: "Kuzey Irak topraklarından düzenlenen saldırılarda çok sayıda Türk askeri öldürüldü ve zarar gördü. Aynı zamanda her zaman şunu söyledik, burada bir kez daha tekrarlamak istiyorum; Tüm tarafların aldıkları önlemlerde ölçülü davranmalarını ümit ediyoruz. Tarafların, bölgedeki durumun daha da istikrarsız hale getirilmemesinde çıkarı var."

ABD Dışişleri Bakanlığı da, operasyonun Ankara'nın kararı olduğunu ve Washington'un, "Türkiye'nin teröre karşı kendisini savunmasına saygı duyduğunu" bildirmişti. Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa Dairesi sözcüsü Chase Beamer'ın önceki günkü açıklamasında "Türkiye'nin Irak içinde PKK'ya karşı hava saldırıları düzenlediğini anlıyoruz. Bu, Türkiye'nin kendi kararı" ifadeleri yer almıştı.

BARZANİ'DEN YARDIM ÇAĞRISI
Kuzey Irak'taki Bölgesel Kürt Yönetimin Başkanı Mesut Barzani, PKK'ya karşı Türkiye'nin yaptığı operasyondan sivillerin zarar gördüğünü öne sürüp, sivil toplum örgütlerine yardım çağrısında bulundu. Türkiye'nin operasyonu sonucunda Kürt bölgesi sınırındaki çok sayıda köyün zarar gördüğü ve bazı vatandaşların yerlerini terk etmesine sebep olduğu belirtilerek, Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin Erbil ve Süleymaniye valiliklerine mağdur halka en kısa zamanda yardım etmeleri çağrısında bulunduğu" ifade edildi. Kürt Hükümeti'nin Başbakanı Neçirvan Barzani de, Türkiye savaş uçaklarının sorumluluk altındaki bölgedeki köyleri de hedef aldığını öne sürdü. Barzani, bunun 'düşmanca bir tutum' olduğunu savundu. Başbakan Barzani, "Uluslararası Güvenlik Kurulu ve merkezlerinin bu saldırıyı kınamaları ve saldırı karşısındaki rahatsızlıklarını dile getirmeleri gerekiyor" dedi.

YENİ CEPHE KORKUSU
Operasyon dış basında da yakından takip edildi. Amerikan Los Angeles Times "Kuzey Irak'a bugüne kadarki en büyük saldırı" ifadesi kullanırken, Washington Post Irak savaşında "yeni cephe" korkusu oluştuğunu yazdı. El Cezire televizyonu, operasyon nedeniyle 200 ailenin evlerini terk ettiğini öne sürdü. Fransız gazetesi Le Monde, Başbakan Erdoğan ve Büyükanıt'ın açıklamalarına yer vererek operasyonların süreceği yorumu yaptı.