AB Bakanını 'tutmayın': Vizeyi kaldırmazsanız., Geri Kabul anlaşmasını feshederiz

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) süreci giderek vizelere indirgenirken AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, birliği çok tartışılan Geri Kabul Antlaşması ile 'sınadı'. Bozkır, "Bizim için vizelerin kaldırılması ne kadar önemliyse, Geri Kabul Anlaşması da AB için önemli. Ben diyorum ki; vizeyi kaldırmazsanız, Geri Kabul Anlaşması'nı feshedeceğiz. Hakikaten feshedeceğiz, şakası yok" dedi.

Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) üyeleriyle Conrad Otel'de bir araya gelen Bozkır,vizenin kaldırılmasını Geri Kabul Anlaşması'na bağladıklarını açıkladı. Bozkır, şu ifadelreri kullandı; "Bizim için vizelerin kaldırılması ne kadar önemliyse, Geri Kabul Anlaşması da AB için önemli. Ben diyorum ki; vizeyi kaldırmazsanız, Geri Kabul Anlaşması'nı feshedeceğiz. Hakikaten feshedeceğiz, şakası yok. Vizeler niye kalkmıyor? Diyorlar ki; 'Kapıları açarsak ilk gün 10 milyon, sonra 5 milyon, daha sonra 25 milyon Türk Avrupa'ya gelir. Avrupa piyasaları istila eder.' Böyle bir korku var. Gidip ne yapacağız orada, iş yok güç yok. İkinci bir nedeni de bu vize harçları büyükelçilikler için büyük gelir. Ama inşallah vize kalkacak. Vizeler de kalkarsa geriye kalıyor müzakere süreci. Yavaş gidiyor gibi görünüyor ama yavaş gitmiyor."

AB ülkelerine Türkiye üzerinden yasa dışı yollarla giden üçüncü ülke vatandaşlarının Türkiye'ye iadesini öngören Geri Kabul anlaşması, Türkiyeli yurttaşların AB’ye vizesiz seyahat edebilmesine kapı aralasa da, ülkeyi kaçak göçmenler için bir tampon bölge yapma tehlikesini taşıyor. AKP tarafından büyük bir zafer olarak sunulan anlaşma bu nedenle kamuoyunda çok tartışılmıştı.

'FASILLAR BİR ANDA AÇILACAK'
AB'nin Hristiyan birliği olma lüksüne artık sahip olmadığını da belirten Bozkır, "Çünkü Avrupa'da 7-8 milyon Müslüman yaşıyor. Radikalizm, islamofobi ve ırkçılıkla mücadele, kendine kapanarak değil, kendini aşarak, genişleterek, yeni renkler ve dinler katarak olabilir. Bunu sağlayabilecek yegane ülke; Türkiye. Yıllardır diyoruz ki, terörist teröristtir. Ama göz yumdular” diyer konuştu.

Kuzey Kıbrıs'ın yeni cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis'in ara bölgede bir araya gelmesiyle yeniden başlayan müzakerelere de değinen Volkan Bozkır, Kıbrıs sorununun bu sene çözüleceğini ve bunu sonucunda bloke edilmiş 14 faslın bir anda açılır hale geleceğini söyledi.