Kemer sıkma politikalarına son verme vaadiyle Yunanistan’da iktidara yükselen SYRIZA’nın kreditörlerle yaptığı son görüşmeden de sonuç çıkmadı; Grexit kaçınılmaz gibi görünüyor

AB’den çıkışa doğru

Yunanistan’ın uluslararası kreditörleriyle üçüncü kurtarma paketinin son diliminin serbest bırakılması konusunda pazar gece yarısı gerçekleştirdiği toplantıda yine hiçbir sonuç alınamadı. Öyle ki toplantı sadece 45 dakika sürerken Avrupa Komisyonu açıklamasında iki taraf arasında oldukça büyük farklar olduğu vurgulandı. Müzakereleri yakından takip ettiği için ismini vermeyen bir yetkili de, “Bu çok üzücü ve hayal kırıcı. Görüşme, farklılıklarımıza bir köprü kurmak için son şanstı ancak ayrılıklarımız çok büyük. Birileri farklardan bahsedebilir, ama bu bir okyanus” ifadeleriyle bir anlamda bu ay sonuna kadar çözüm yolunun bulunamayacağını anlattı.

GERİ ADIM YOK
Göreve geldiği günden bu yana kemer sıkma politikalarına son vermeye çalışan ancak son haftalarda ülkesi nakit sıkıntısı yaşayan Başbakan Alexsis Çipras, seçim vaadini yerine getirmek için Troyka şeklinde adlandırılan kreditörlerle zorlu mücadelesini sürdürüyor. Pazar gece yapılan toplantıda en büyük farklar emekli maaşlarında kesinti ve KDV oranlarının artırılması konularında yaşandı. SYRIZA hükümeti, reformları kabul ederken bu iki konu hakkında ise asla geri adım atmak istemiyor. Her iki taraf için de bir anlaşma artık aciliyetten de öteye giderken Yunanistan’ın bu ayın sonuna kadar Uluslararası Para Fonu’nu (IMF) 1.6 milyar avro ödemesi gerekiyor.

ELLER CEPTE SİNİRİ!
Fransız AFP haber ajansına konuşan Avrupa Birliği’nden ‘kızgın’ bir yetkili, “Elleri ceplerinde geldiler” şeklinde manasız bir açıklama yaparken Yunanistan tarafı ise son görüşmedeki başarısızlığın IMF’ye ait olduğunu savundu. Yunanistan hükümetinden bir yetkili ise “Kreditörlerin taleplerinin mantıklı bir yanı yok. Tartışmalar bile sadece 45 dakika sürdü” diye konuştu.

ŞİMDİ NE OLACAK?
Yunanistan’ın durumu en geç bu ayın sonuna kadar netlik kazanacak. Bu hafta ise perşembe günü Avro Bölgesi maliye bakanlarının katılacağı toplantıda bir görüşme daha yapılacağı açıklandı. Ancak bu toplantıdan da bir sonuç çıkması beklenmiyor.

***

“Kesintilerdeki siyasi
amacı görmek gerek”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, pazarlıkların sonuçsuz kalmasını, “Kurtarma paketi adı altındadaki beş yıllık yağmanın ardından kreditörlerin emekli maaşlarında yeni kesintilerde ısrarındaki siyasi amacı görmemek için kör olmak lazım. Yunanistan sabırla muhataplarından gerçekçi davranmasını bekleyecek” ifadeleriyle yorumladı. Yunanistan’ın Avrupa’nın tüm halklarının saygınlık ve umudunu omuzlarında taşıdığını belirten Çipras konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yük gözardı edilemeyecek kadar ağır. Bu bir ideolojik takıntı meselesi değil, bir demokrasi meselesi. Avrupa demokrasisini doğduğu yerde gömmeye hakkımız yok.”