Hırvatistan euro bölgesine dahil olmaya hazırlanırken Scholz, tüm Balkan ülkelerini çağırdı. Referanduma giden Danimarka da AB güvenlik politikalarına dahil oldu.

AB’den peş peşe hamle
Almanya Başbakanı Scholz, Hırvatistan Başbakanı Plenkovic ile Berlin’de görüştü.

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 2013 yılından beri AB üyesi olan Hırvatistan'ın 2023’te euro para birimine geçmeye hazır olduğunu bildirdi. Hırvatistan ile euro bölgesine üye ülke sayısının 20'ye çıkacağına işaret edildi. Ülkenin euroya geçişine ilişkin nihai kararın temmuz ayında AB Konseyi tarafından alınması bekleniyor.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, başkent Berlin'de Hırvatistan Başbakanı Andrej Plenkovic ile görüşmesi öncesinde ortak basın toplantısı düzenlendi. Scholz, "Batı Balkan ülkeleriyle mümkün olan en kısa sürede AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılması ve burada ilerleme sağlanmasını kişisel olarak önemli görüyorum" dedi.

Danimarka'da yapılan referandumdan "AB'nin güvenlik ve savunma politikalarına dahil olma" kararı çıktı. Kamu televizyonu DR'nin haberine göre, ülkenin 30 yıldır süren "AB güvenlik ve savunma politikalarının dışında kalma" kararı, halkın yaklaşık üçte ikisinin oyuyla son buldu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında yapılan referandum sonucuyla Danimarka AB'nin ortak askeri operasyonlarına katılabilecek, AB'nin askeri kapasitesinin geliştirilmesi için iş birliği yapacak.

Danimarka'nın AB savunma politikalarına dahil olma fikri, Başbakan Mette Frederiksen'in sosyal demokrat hükümeti ile 9 siyasi parti tarafından destekleniyordu. Ülkedeki iki aşırı sağ ve bir aşırı sol parti buna karşı çıkıyordu.