Doğu Akdeniz’de gerilim tırmanırken AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell, Ankara’yı tek taraflı eylemlerden kaçınma konusunda uyardı. Almanya Başbakanı Merkel ise AB ülkelerinin Doğu Akdeniz’de Atina’nın tezlerini ciddiye almak ve haklı olduğu yerde Yunanistan’ı desteklemek zorunda olduğunu söyledi.

AB'den Türkiye'ye Doğu Akdeniz uyarısı geldi: Eylemlerden kaçının

Türkiye’ye ait Oruç Reis gemisinin Doğu Akdeniz’de sismik araştırma faaliyetlerine başlamasının ardından Ankara-Atina arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Avrupa Birliği (AB) ise durumu yakından izlemeyi sürdürüyor. AB dışişleri bakanlarının Almanya’nın başkenti Berlin’deki gayriresmi toplantısı sürerken, birliğin Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’den bir dizi açıklama geldi. Borrell, Türkiye’yi bölgede tek taraflı eylemlerden kaçınması için uyardı ve konuyu blokla görüşme çağrısında bulundu.

Öte yandan Borrell, yaptırım konusunda da açıklama yaptı. Borrell, Ankara’ya uygulanacak yaptırımlar konusunda bir anlaşmaya varıldığını belirtti. Yaptırımların, Ankara’ya ait gemileri kapsayabileceği, AB’nin şimdilik sadece anlaşmazlıkla bağlantılı isimleri listelediği kaydedildi. Ancak sektör faaliyetleri ve varlıkların dondurulması gibi önlemlere başvurulabileceği de aktarıldı.

YUNANİSTAN YAPTIRIM İSTİYOR

Berlin’deki söz konusu toplantı öncesinde konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Josep Borrell’in ‘Türkiye’ye yaptırım seçenekleriyle ilgili bir açıklama yapmasını büyük bir ilgiyle beklediğini’ söyledi. Dendias, AB’nin Türkiye’ye yeni yaptırım tehditlerinde bulunmasını ‘kaçınılmaz’ olarak değerlendirdi.

AB ATİNA’YI DESTEKLEMEK ZORUNDA

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise gazetecilerle bir araya geldiği yaz sonu toplantısında Doğu Akdeniz’de özellikle Ankara ve Atina arasında yaşanan gerginlikle ilgili açıklamalarda da bulundu. AB ülkelerinin Atina’nın tezlerini ciddiye almak ve haklı olduğu yerde Yunanistan’ı desteklemek zorunda olduğunu belirten Merkel, “Ancak buna rağmen ben her zaman gerginliğin tırmanmaması için çalıştım” dedi.

DIŞİŞLERİNDEN YANIT

Dışişleri Bakanlığı, Merkel ve Borrell’in Yunanistan’a destek verileceği açıklamalarına yanıt verdi. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, “AB, Doğu Akdeniz’de çözüm arzu ediyorsa tarafsız davranmalı ve dürüst bir arabulucu olmalıdır” denildi. Açıklamada, “AB’yi Yunanistan’ın hukuka aykırı taleplerine destek olmamaya davet ediyoruz. AB’nin yaptırım dili kararlılığımızı daha da artırıyor” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan Millî Savunma Bakanlığı, TCG Sancaktar ile Deniz Harp Okulu 3’üncü sınıf öğrencilerinin, Oruç Reis araştırma gemisine refakat eden TCG Gelibolu ile Doğu Akdeniz’de deniz eğitimleri icra ettiğini açıkladı.
Yunanistan ile Türkiye arasındaki gerilimde Almanya, arabuluculuk rolü üstlenmiş durumda.

'GÖRÜŞME' MESAİSİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ile telefonda görüştü. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Milli Savunma Bakanı Akar’ın, mevkidaşı Wallace ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi. Görüşmede, Doğu Akdeniz ve Libya başta olmak üzere ikili ve bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulduğu kaydedildi. Öte yandan Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa, başkent Ankara’da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’la görüştü. Milli Savunma Bakanlığı tarafından görüşmeye ilişkin olarak yapılan kısa açıklamada “Görüşmede Libya’daki son durum hakkında görüş alışverişinde bulunuldu” denildi.