AB, göçmenler için Türkiye’ye geliyor

İddia edilen uçuş güzergahı

HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği(AB) ve Belarus arasında göçmen krizindeki gelişmeler sürüyor. Türkiye’nin de adının geçtiği göçmen tartışmasının ardından Litvanya Başbakanı Ingrida Simontyne, AB’den bir heyetin Türkiye’ye geleceğini duyurdu. Simontyne’nin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün yaptığı açıklamada, Litvanya Dışişleri Bakanlığı’ndan bir heyetin sığınmacılar konusunu görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret edeceğini söyledi.

Geçen ay Yunanistan’dan Litvanya’ya uçan Ryanair uçağını Minsk’te indirip uçakta bulunan sağcı muhalif Roman Protasevich’i gözaltına alan Belarus’a yaptırım kozunu kullanan AB, yeni bir göçmen dalgasıyla karşı karşıya. AB’nin yaptırım kararları karşısında Belarus yönetimi, “sınırlarımızı açarız” dedi, ülkenin sınır komşusu AB ülkeleri tepki gösterdi. Litvanya Başbakanı Simonyte Belarus’un mülteci planının detaylarını paylaştığı basın açıklamasında, Türkiye ile ilgili de iddialarda bulundu. Söz konusu güzergahın ana hattının Irak’ın başkenti Bağdat ile Belarus’un başkenti Minsk arasında olduğunu, ancak İstanbul’dan kalkan uçaklarda da göçmenler bulunduğunu dile getirdi. Belarus’un dışarıdan gelen göçmenleri yasa dışı yollarla Litvanya’ya geçirdiğini iddia ederek, bu geçişleri durdurmak amacıyla sınır hattına duvar örüleceğini ve güvenlik güçleri yerleştirileceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Belaruslu mülteciler konusuna ilişkin, “Biz desteğimizi genişletmeye ve uzmanlığımızı katkı olarak sunmaya hazırız. Türkiye dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke, bu deneyimi Litvanya ve bölgedeki diğer ülkelerle paylaşırız. Litvanya ile bu konuda çalışmaya hazırız” dedi. Bakan Çavuşoğlu, “Afganistan’dan gelebilecek mültecilerle ilgili AB ile daha yakın bir işbirliğine ihtiyacımız var. Bu sorunu kaynak ülke ile çözmek gerek, Afganistan’daki ekonomik kalkınmayı destekleyebiliriz” dedi. Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Çavuşoğlu’ndan Belarus’tan Litvanya’ya gelen sığınmacılar konusunda Türkiye’den yardım istediğini açıklamıştı.