Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel, Ankara ziyaretinde yaşanan ‘koltuk krizi’ne ilişkin konuştu. "Eğer mümkün olsa, geri döner ve bunu onarırım" diyen Michel, "O günden beri geceleri iyi uyumadığımı gizlemiyorum çünkü o sahne kafamda sürekli yeniden cereyan ediyor" ifadelerini kullandı.

AB Konseyi Başkanı Michel'den 'koltuk krizi' açıklaması: O günden beri geceleri iyi uyuyamıyorum

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile birlikte Ankara'da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptıkları görüşmede yaşanan protokol krizine ilişkin açıklama yaptı.

Handelsblatt'ın da aralarında bulunduğu bir dizi Avrupa ekonomi gazetesine demeç veren Michel, söz konusu görüşmedeki tavrı nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirtti.

DW Türkçe'nin aktardığı habere göre Michel, "Benim endişem, herhangi bir şekilde tepki vermiş olmam halinde, bunun çok daha ağır bir olaya neden olmasıydı" dedi. "Eğer mümkün olsa, geri döner ve bunu onarırım" diye konuşan Michel, "O günden beri geceleri iyi uyumadığımı gizlemiyorum çünkü o sahne kafamda sürekli yeniden cereyan ediyor" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Saray'da yapılan görüşmenin basına yansıyan kısmında Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile yan yana oturmuş, AB Komisyonu Başkanı Von der Leyen bir süre ayakta beklemişti. Leyen, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile karşılıklı olarak oturmuştu.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, oturma düzeni ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Protokolde AB tarafının talepleri karşılanmıştır. AB tarafının telkinleri konusunda böyle bir oturma düzeni ayarlanmıştır. Nokta" ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa Birliği Konseyi Genel Sekreterliği'nin protokol ve toplantılardan sorumlu birimi ise basına gönderdiği bilgi notunda, toplantıda şartların kısa süreyle incelendiği ancak toplantı ve yemek odalarının görülmesine, bu yönde talepte bulunulmasına karşın Türkiye tarafınca izin verilmediğini belirtmişti.

Toplantı yapılacak salonun görülmesine izin verilmesi halinde AB Konseyi protokol servisinin Türkiye tarafına, "bir nezaket ifadesi olarak" Komisyon Başkanı için ayrılan kanepeyi iki koltukla değiştirmelerini önerecekleri ifade edilmişti.