Brüksel’de iki gün sürmesi beklenen zirvede Ukrayna savaşı ve enerji krizi ele alınacak. Liderlerin, doğalgaza tavan fiyat uygulamasını görüşmesi bekleniyor.

AB liderlerinin gündemi enerji
AB liderleri 24 Mart’ta Brüksel’de bir araya gelmişti. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin liderleri, Avrupa’yı etkileyen enerji krizi, ekonomik durum, Rusya-Ukrayna savaşı ve dış ilişkiler gibi konuları görüşmek üzere Brüksel’de bir araya gelmeyi planlıyor. Brüksel’de AB üyesi 27 ülkenin devlet veya hükümet başkanlarının katılımıyla bugün başlayacak AB Liderler Zirvesi, 2 gün sürecek. AB Konseyi Başkanı Charles Michel’in başkanlık edeceği toplantıya, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de katılacak. Zirvenin ilk günündeki "Ukrayna" oturumuna, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de video konferansla bağlanacak.

Zirvenin ana konusu ise Avrupa’daki enerji krizi olacak. Liderler, doğalgaz ve elektrik fiyatlarının durumunu ve enerji arz güvenliğini tartışacak. Enerji krizine karşı alınacak yeni önlemler ve enerji talebinin azaltılması gibi konuların ele alınacağı zirvede, enerji krizinin ekonomiye olan etkileri de değerlendirilecek. Zirvede, enerjiye talebi azaltmaya, arz güvenliğini sağlamaya ve fiyatları kontrol altına almaya odaklanılacak.

DOĞALGAZA TAVAN FİYAT UYGULAMASI

Aralarında Fransa, İtalya, İspanya ve Belçika’nın da bulunduğu AB üyesi 15 ülke, ithal doğalgaza tavan fiyat uygulamaya yönelik bir plan hazırlanmasını istiyor. Almanya, Hollanda, Danimarka ve bazı ülkeler ise bu aşamada doğalgaz fiyatlarına tavan getirilmesi fikrine sıcak yaklaşmıyor.

Zirve’nin ana gündem maddesinin enerji krizi olması beklenirken, Atina ve Lefkoşa’nın zirvede Türkiye’yi de ilgilendiren konuları ele alacağı belirtiliyor. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in ilerleyen günlerde muhataplarına Atina ile Ankara arasındaki gergin atmosfer hakkında bilgi vermeye devam edeceği aktarılıyor. Miçotakis, fırsat buldukça Ege’de Türkiye’nin attığı adımları, sığınmacı meselesini ve ülkesinin Ankara ile olan ilişkilerini ele alacak.