AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, vize krizine ilişkin Türkiye için vizeyi kısıtlayan bir politikanın bulunmadığını belirtti. Landrut, Vize sahibi insanların sığınma ihtimali çok arttı. Geçen sene ilk kez Erasmus öğrencilerinin süreleri bittiğinde sığınma başvurusunda bulunduklarını gördük” diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı: Erasmus öğrencilerinin sığınma başvurusunda bulunduklarını gördük

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer Landrut, vize kriziyle ilgili, herhangi bir kısıtlamanın olmadığını ancak vize sahibi insanların sığınma taleplerinin arttığını söyledi.

2022'de bu oranda artış olduğuna dikkat çeken Landrut, "Görüyoruz, ekonomik sıkıntılar var. İnsan vize alıp Almanya'ya giriyorsa sığınma talep potansiyeli artıyor. Vize sahibi insanların sığınma ihtimali çok arttı. Geçen sene ilk kez Erasmus öğrencilerinin süreleri bittiğinde sığınma başvurusunda bulunduklarını gördük” ifadesini kullandı.

Sözcü yazarı İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan Landrut, “Geçen yıl başvuru sayısı yüksekti. Bu yıl da yükseliyor. Tek tek vize sorunları için yorum yapamam. Her başvuru o ülke tarafından ele alınıyor. Bireyler zorluk yaşadıysa bilemem. 2022'de Türkiye'den yapılan başvuru 778 binin üzerindeydi. Dünyada tek bir ülkeden Avrupa'ya yapılan en yüksek başvuru. Ret oranı bir önceki yıla göre düşüktü. Hatta 2016'ya göre ilk kez ret oranları düştü. Bu oran dünya ortalamasının altındaydı. Bir de Türkiye'den yapılan ama Türk olmayanların başvuruları var. Onlarda ret daha yüksek “diye konuştu.

TÜRKİYE, AFGANİSTAN VE SURİYE'NİN ARDINDAN ÜÇÜNCÜ SIRADA

2023'le ilgili veriler olmadığını söyleyen Landrut, elçiliklerin, “Önceki yıllardan farklı değil. Türklere vize konusunda kısıtlamaya dair siyasi bir karar yok” dediğini aktardı.

Landrut, yaşanan vize retleriyle ilgili ise, “2022'de Türklerden sığınma başvurularında büyük büyük artış oldu. Türkler, Suriye ve Afganistan'dan sonra üçüncü sıraya geldi. Vize işlemi yapan yetkililer başvuruları değerlendirirken, bu durumu göz önünde bulunduruyor” diye konuştu.

"BAŞVURULARDA SAHTE BELGE GÖRÜYORUZ"

Landrut, vize konusunda daha dikkatli davrandıklarını belirterek Başvurularda daha fazla sahte belge görüyoruz. Daha fazla eksik başvuru görüyoruz. Vizeyi ülkeye girmek için bir giriş noktası olarak kullandıklarını görüyoruz" diye konuştu.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında vize serbestliğine ilişkin de konuşan Landrut, "Şu an top Türklerin sahasında. Türkiye ile vize serbestisi için yol haritası yaptık. 72 kıstas vardı. 4-5'inin karşılanması gerekiyordu. Türkiye bir şey yapmadı." ifadelerini kullandı.