Avrupa Birliği ve ABD'nin de aralarında olduğu 20 ülke, Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının durumundan derin endişe duyulduğunu bildirerek, haklarının korunması çağrısında bulundu.

AB ve ABD'den Afgan kadınlar için çağrı

Arnavutluk, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador, El Salvador, Avrupa Birliği, Honduras, Guatemala, Kuzey Makedonya, Yeni Zelanda, Norveç, Paraguay, Senegal, İsviçre, Birleşik Krallık ve ABD, Taliban'ın Afganistan'ı kontrol altına almasının ardından kadın ve kız çocuklarının durumuna dikkati çeken ortak bir açıklama yayımladı.

Afgan kadın ve kız çocuklarının, eğitim, çalışma ve hareket özgürlüğünün kısıtlanmasından derin endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, kadın ve kız çocuklarının haklarının korunması çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Afgan kadınları ve kız çocukları, tüm Afgan halkı gibi güvenli ve onurlu yaşamayı hak ediyor. Onlara yönelik her türlü ayrımcılık ve istismarın önlenmesi gerek. Uluslararası toplum olarak bizler, seslerinin duyulması için onlara destek olmaya ve insani yardımlara hazırız." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, kurulacak herhangi bir hükümetin son 20 yılda Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının yaşamının ayrılmaz bir parçası haline gelen hak ve özgürlüklerini nasıl güvence altına alacağının yakından izleneceği de ifade edildi.

(AA)