AB’ye ilticada Türkiye 3’üncü
AB Sığınma Ajansı’na göre 2022’de AB’ye 1 milyon iltica başvurusu yapıldı. Türkiye üçüncü sırada yer alırken ‘demokratik gerileme’ gerekçe gösterildi.
HABER MERKEZİ
Avrupa Birliği (AB) Sığınma Ajansı, 2022 yılına yönelik iltica başvurusu verilerini yayımladı. Ajansın verilerine göre AB+ (27 AB ülkesi ile Norveç ve İsviçre) ülkelerine yapılan iltica başvurusu, 2021 yılına göre yüzde 50’den fazla artış gösterdi. En çok başvuru yapılan ülkelerde Türkiye ise Suriye ve Afganistan’ın ardından 3’üncü sırada yer aldı. Dördüncü sırada 51 bin ile Venezuela, beşinci sırada ise 43 bin ile Kolombiya vatandaşları yer aldı.
AB Sığınma Ajansı, AB+ ülkelerine 2022’de 966 bin iltica talebi yapıldığını, bunun ise 2016 yılından bu yana en yüksek sayı olduğunu aktardı. Bu artışın gerekçesi olarak ise Covid-19 salgını sırasında getirilen yolculuk kısıtlamalarının kaldırılması, dünyanın farklı bölgelerindeki çatışmaların ve gıda güvensizliğinin artması gösterildi.
Yaklaşık 132 bin iltica talebiyle Suriyeliler sığınma başvurularında birinci sırada yer alırken 129 bin ile Afganlar ikinci sırada geldi. Türkiye ise 55 bin başvuruyla 3’üncü sırada yer aldı. Ajans, Türkiye’den gelen başvurulardaki artışa gerekçe olarak “artan enflasyon ve demokratik anlamdaki gerilemenin” etkili olduğunu aktardı.
AB+ ülkelerinin iltica başvurularını kabul oranı ise 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 5’lik artışla yüzde 40 olarak gerçekleşti. Buna göre 147 bin iltica başvurusu onaylanırken, 106 bin kişiye geçici koruma statüsü verildi. En çok başvurusu kabul edilenler ise Suriyeliler, Belaruslular, Ukraynalılar oldu. Hangi ülkenin kaç başvuru kabul ettiği bilgisi ise paylaşılmadı.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından AB ülkeleri tarafından geçici korunma hakkı tanınan yaklaşık 4 milyon Ukraynalı ise araştırma kapsamına dahil edilmedi.
Associated Press’in ulaştığı kurum içi bir rapora göre, bu sıralamada Almanya, Fransa, İspanya, Avusturya ve İtalya ilk beş sıra içinde yer alıyor.
AB’ye 2021’de 600 binden fazla sığınma başvurusu gelirken bunlar içinde yüzde 40’na mülteci statüsü tanınmıştı.