AB, Yunanistan'ın borçları için Troyka’ya alternatif arıyor

Yunanistan’ın borçlarının geri ödeme koşullarını yöneten AB, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu’ndan oluşan “Troyka” ile müzakere etmeyeceğini açıklamasının ardından, AB Komisyonu da alternatif bir yol aramaya koyuldu.

Alman finans dergisi Handelsblatt'a konuşan kaynaklar, Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker’in Yunanistan’ın yaklaşık 320 milyar avroluk dış borcunu yöneten Troyka misyonunu iptal etmek istediğini ve buna bir an önce alternatif bulmaları gerektiğini söyledi.

AB nezdinde Yunanistan’a kemer sıkma politikalarını dayatmasıyla Yunan halkının tepkisinin odağı haline gelen Almanya’nın da Troyka ile Atina arasındaki anlaşmanın yeniden değerlendirilmesine hazır olduğu belirtiliyor.

Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, bu hafta Avro bölgesi liderleriyle yapacakları görüşmelerde ülenin dış borcunun yarısından fazlasını sildirmeye çalışacaklarını belirtmişti.

Troyka’nın “çürük temeller” üzerine kurulduğunu söyleyen solcu ekonomist, Avrupa’nın üç başlı mali yönetimiyle masaya oturmayacaklarını söyleyerek adeta rest çekmişti.

Yunanistan’ın çiçeği burnunda Başbakanı Aleksis Çipras ile Brüksel’de Çarşamba günü bir görüşme yapacak olan Juncker ise daha önce geri ödeme anlaşmasının topyekûn temelden değiştirilemeyeceğini ve borçların silinmesinin söz konusu olmadığını söylemişti.