ABD’nin saldırıları durmak bilmiyor. Birer gün arayla ikinci kez Bağdat’ta Haşdi Şabi konvoyu vuruldu, 6 kişi öldü. Haşdi Şabi, ABD’nin sağlık konvoyunu vurduğunu açıkladı

ABD ateşle oynuyor!

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İran Devrim Muhafızları’nın seçkin komutanlarından Kasım Süleymani ve Haşdi Şabi liderlerinden Ebu Mehdi el-Mühendis’e Bağdat’ta suikast düzenleyen ABD dün sabaha karşı Haşdi Şabi komutanlarını taşıyan bir konvoya daha hava saldırısı düzenledi. Bazı yerel medya organlarında verilen haberlerde, hedef alınan araçlarda Haşdi Şabi çatısı altındaki Ketaib İmam Ali Birliği'ne bağlı komutanların bulunduğu bilgisi aktarıldı. Uluslararası ajansların geçtiği bilgiye göre saldırıda araçlarda bulunan 6 kişi hayatını kaybetti.

Bağdat'taki son hava saldırısının Haşdi Şabi lider kadrosuna değil, sağlık ekibine yönelik olduğu bildirildi. Irak Haber Ajansı'nın (İNA) verdiği haberde, Haşdi Şabi Heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, bazı uydu kanalları ve yerel medya organlarında, bu sabaha karşı Taci Stadyumu yakınında hedef alınan araçlarda Haşdi Şabi komutanlarının bulunduğuna dair yer alan bilgilerin doğru olmadığı kaydedildi. "Bağdat'taki son saldırı liderlere değil sağlık konvoyuna" ifadesi kullanılan açıklamada, söz konusu hava saldırısındaki can kaybına ilişkin ise herhangi bir bilgi verilmedi.


DÜNYA KAYGILI

Avrupa ülkeleri, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletlerden (BM) bölgede gerilimin düşürülmesi çağrıları gelmeye devam ediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas bölgede gerilimi düşürmek için ABD’li ve İranlı yetkililerle görüştüğünü belirterek “Bölgeyi bir yangın alanına” çevirmesinden kaçınılması gerektiğini vurguladı. Maas, bunun için diplomatik kanalları kullandıklarını ifade etti. Alman Bakan, Süleymani’nin öldürülmesinin ardından “İngiliz ve Fransız partnerlerinin yanı sıra durumun sakinleşmesinde etkili olabilecek diğer Avrupa ülkeleri ile sıkı temas halinde” olduklarını söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bölgedeki durum hakkında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştüğü kaydedildi.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamada Macron’un bütün tarafları gerilimi daha fazla tırmandırmaktan kaçınmaya ve itidalli olmaya çağırdığı bildirildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada Putin’in Macron ile görüşmesinde ‘bu saldırının bölgedeki durumu ciddi olarak kötüleştirebileceğini’ söylediği belirtildi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel bölgede yaşanan şiddetin sona ermesi gerektiğini belirterek “Gerilimin tırmanmasının her koşulda engellenmesi’ne vurgu yaptı. Öte yandan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Irak Cumhurbaşkanı Salih ile telefonda görüştü. Görüşmede bölgedeki son gelişmeler ve ikili ilişkilerin ele alındığı öğrenildi.

Guterres’ten “yeni bir savaş” uyarısı

BM’den yapılan açıklamada ise Genel Sekreter Antonio Guterres’in bölgede gerilimin tırmanmasından dolayı “derin endişe” duyduğu belirtildi ve liderlere itidal çağrısı yapıldı. BM sözcüsü tarafından yapılan açıklamada “Dünyanın Körfez’de yeni bir savaşı daha kaldıramayacağı” belirtildi.

***

Tehlikeli bir başlangıç

Amerikan basını Süleymani'nin öldürülmesine geniş yer verdi. Wall Street Journal gazetesi, Ortadoğu'daki çatışmaları alevlendirebilecek saldırıyı, ‘ABD ile İran arasındaki çekişmede tehlikeli bir yeni aşamanın başlangıcı’ olarak değerlendirdi. Washington Post, ‘İran'dan önemli bir misillemeyi tetiklemesi beklenen’ saldırının sürpriz olduğunu yazdı. New York Times ise Kasım Süleymani'yi, ‘Ortadoğu'da Şii güç eksenini inşa eden kişi’ olarak niteledi. Süleymani'nin Suriye'deki iç savaşın gidişatını değiştirdiği ve İran'ın Irak üzerindeki kontrolünü artırdığı ifade edildi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.