ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley “Esad’ın iktidarda olduğu bir Suriye hayal etmek zor. Bence şimdilik iktidarda kalacak”dedi

ABD: Beşar Esad’ı zorla iktidardan göndermeyeceğiz

ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğiyle ilgili bir soruyu cevaplarken ‘‘Şimdilik iktidarda kalacak. ABD kesinlikle hiçbir şekilde onu zorla iktidardan göndermeye çalışmayacak’’ dedi.
CBS News’un ‘Face the Nation’ programına çıkan ABD’nin BM Temsilcisi Nikki Haley, İran, Suriye, Kuzey Kore, Çin ve Rusya ile ilgili soruları cevapladı. ‘‘2017’de ‘Rejim değişikliği, Suriye’de gerçekleşeceğini düşündüğümüz bir şey’ demiştiniz’’ hatırlatması yapan sunucu, ABD’nin BM Temsilcisi’ne ‘‘7 yıllık savaşta Suriye lideri Esad’ın başına iktidarını konsolide etmekten başka bir şey gelmedi. Oldukça uzun zaman iktidarda kalacağını kabul etmenin vakti gelmedi mi’’ sorusunu yöneltti.

Haley ise ‘‘Esad’ın iktidarda olduğu bir Suriye hayal etmek zor. Bence şimdilik iktidarda kalacak. ABD kesinlikle hiçbir şekilde onu zorla iktidardan göndermeye çalışmayacak. Ama onun kalacağını da düşünmüyoruz’’ yanıtı vererek şöyle devam etti:

‘‘Suriye halkının onun kalmasına izin vermesine imkan yok. İranlıların, Rusların, başka birilerinin onun kalmasının iyi bir şey olduğunu düşünmesine imkan yok. Dolayısıyla bence gitmesi sadece zaman meselesi.’’

ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye ile Rusya’nın olası İdlib operasyonunun vahim sonuçları olacağı uyarısı sonrası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in silahsız bölge anlaşmasına varmasının Trump açısından zafer olup olmadığı sorusu üzerine Haley şunları söyledi:

‘‘Bence doğru yönde bir hareketti. Gerçekten uygulandığını görene dek zafer sayamayız. Bizim amacımız öncelikle İdlib’de kimyasal silah kullanılmamasıydı ama aynı zamanda askeri operasyon yapılmamasıydı da. Onlar teröristlerden bahsediyorlar. 15 bin teröriste karşılık 3 milyon sivil var. Dolayısıyla İdlib’e herhangi bir saldırıda sorumluluk ve temkinlilik üstlenilmesi meselesini ABD çok ciddiye alıyor. Erdoğan ile Putin’in biraraya gelip ateşkes kararı verdi. Buna uyulup uyulmayacağını görmemiz lazım. Bunu 15 Ekim’de öğreneceğiz ve tüm dünya da izliyor olacak.’’

Rusya Suriye’ye S-300 gönderiyor
Öte yandan Suriye’ye ait hava savunma sisteminin bir Rus savaş uçağını düşürmesi ve Moskova’nın İsrail’i suçlamasıyla yükselen tansiyon, Rusya’nın yeni adımıyla zirveye çıktı. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’ye S-300 anti füze sistemi gönderileceğini duyurdu.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun verdiği bilgiye göre, füze savunma sistemi iki hafta içinde Suriye’ye ulaşmış olacak.

Rusya, ayrıca Şam rejiminin elindeki hava savunma sistemini Rus izleme ve kılavuz sistemleriyle de donatacak. Kremlin ise, füze sisteminin İsrail’i veya üçüncü bir ülkeyi tehdit amacıyla gönderilmeyeceğini savundu. Akdeniz açıklarında füzeyle vurulan Rus savaş uçağındaki 15 asker ölmüştü. Rusya, dün yaptığı açıklamayla İsrail’e ait F-16’ların bilerek Rus uçağını hava savunma sistemine doğru ittiğini savunmuştu.