Pentagon, Doğu Avrupa'ya 3 bin asker kaydırılacağını açıkladı.

ABD birlikleri önümüzdeki günlerde Doğu Avrupa’ya konuşlanacak

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 1000'i Romanya'ya, 2 bini ise Polonya ve Almanya'ya olmak üzere Doğu Avrupa'ya 3 bin asker kaydırılacağını açıkladı.

ABD’li bir yetkili Reuters’a verdiği demeçte, Başkan Joe Biden’in Doğu Avrupa’ya ek ABD askeri konuşlandırmalarını resmen onaylamasının ardından önümüzdeki günlerde bölgeye ABD birliklerinin konuşlandırılmasının beklendiğini açıklamıştı. Biden'ın Avrupalı müttefiklerini desteklemek için 3 binden fazla ABD askerini görevlendirdiği kaydedilen Wall Street Journal kaynaklı haberde, ABD’den Polonya ve Almanya’ya yaklaşık 2 bin Amerikan askerinin konuşlandırılacağını ve Romanya’ya yaklaşık bin askerin konuşlandırılacağı ifade edilmişti.

Konuya ilişkin Amerikan basınına konuşan konuya yakın kaynaklar, Biden'ın Ukrayna'nın Rusya tarafından işgal edilme ihtimaline karşı yeni bir adım attığını kaydetti.

PUTİN, “TAARRUZ PLANIM YOK” DEMİŞTİ

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında yapılan görüşmede de tarafların "gerilimin düşürülmesine ihtiyaç olduğu konusunda mutabık kaldığı" öğrenilmişti.

Fransız haber ajansı AFP'nin haberine göre bir saatten uzun süren görüşmede Putin Macron'a "taarruz planları" olmadığını ve görüşmeleri sürdürmekten yana olduğunu söylemişti.

PENTAGON RESMİ OLARAK DUYURDU

Pentagon, 1000'i Romanya'ya, 2 bini ise Polonya ve Almanya'ya olmak üzere Doğu Avrupa'ya 3 bin asker kaydırılacağını açıkladı. AA'nın aktardığına göre, Pentagon, Avrupa'ya sevk edilecek birliklerin geçici süreliğine görev yapacağını ve Ukrayna'da olası bir çatışmaya katılmayacaklarını bildirdi.

Pentagon'da basın toplantısı düzenleyen Kirby, şu anda Almanya'da konuşlu 1000 askeri Romanya'ya kaydıracaklarını duyurdu. Kirby, bu sevkiyat ile Romanya'daki ABD asker sayısının 1900'e çıkacağını belirtti.

Bu askerlerin Romanya'nın daveti üzerine görevlendirileceğini ifade eden Kirby, birliğin, hızlı hareket etmek üzere tasarlanmış bir birlik olduğunu ve ilerleyen günlerde Romanya'ya intikal edeceğini söyledi.

KIRBY: BU GÜÇLER UKRAYNA'DA SAVAŞMAYACAK

Kirby, ayrıca ABD'den 18. ve 82. Hava İndirme Tümenlerinden de 2 bin askerin Almanya ve Polonya'ya sevk edileceğini kaydetti.

Bu birliklerin bölgede ortaya çıkabilecek muhtemel durumlara müdahale etmek üzere NATO ülkelerine destek vereceğini dile getiren Kirby, "Bir konuda çok net olmak istiyorum. Bunlar kalıcı manevralar değil. Mevcut güvenlik ortamında olabilecek ihtiyaçlara yanıt vermek için tasarlandı. Üstelik bu güçler Ukrayna'da savaşmayacak. NATO müttefiklerimizin savunmasını sağlayacak" dedi.