ABD Büyükelçiliği maslahatgüzarı Dışişleri’ne çağrıldı

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Jeffrey Hovenier, büyükelçiliğin FETÖ firarisi Ergun Babahan’ın Twitter mesajını “yanlışlıkla” beğenmesi üzerine Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Türkiye'nin ABD Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından Ergun Babahan'ın MHP lideri Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuna ilişkin yazdığı "Türkiye halkları Bahçeli'siz siyaset dönemine hazır olmalı" tweeti beğenilmişti.

ABD Büyükelçiliği Maslahatgüzarı, Büyükelçi David Satterfield şehir dışında olduğundan Bakanlığa çağrıldı.

Maslahatgüzar Hovenier’den “büyükelçiliğin dünkü sosyal medya paylaşımı hakkında açık ve net izahatta bulunulması istendiği” bildirildi.

Dışişeri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Ankara Büyükelçiliği'nin Twitter hesabından, "Maslahatgüzarla görüşme yapıldı. Hem gerekli tepki gösterildi hem de daha net açıklama talep edildi" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, "Açıklama yaptılar ama bu açıklama net değil. Büyükelçi Adana'da olduğu için maslahatgüzarı arkadaşlarımız çağırdı. Maslahatgüzarla görüşme yapıldı. Hem gerekli tepki gösterildi hem de daha net açıklama talep edildi," diye konuştu.

Bakan Çavuşoğlu, görüşmede maslahatgüzarın 'Yanlışlıkla oldu' dediğini belirterek, "Daha net bir şekilde düzeltmeleri gerektiğini söyledik. Onlar açıklama yapacaklar" dedi.

Büyükelçiliğin söz konusu tweeti beğenmesi üzerine AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "ABD Ankara Büyükelçiliği'nin sosyal medya hesabının, MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli’nin sağlığına ilişkin insani açıdan kabul edilemez, diplomatik teamüllere tamamen aykırı 'beğeni'sini şiddetle kınıyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

MHP de olaya tepki göstererek “Bu ‘vatansız’ firarinin yaptığı paylaşımın ABD’nin Türkiye Büyükelçiliği resmi Twitter hesabından beğenilmesi, ederi 1 dolar olan meczubun sözlerinden daha vahimdir ve ABD destekli yeni bir operasyonun da başladığının delilidir” demişti.