Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ABD’de 18 eyalette aşı çalışmalarına evsizleri dahil etmedi. Ulusal Evsizler Koalisyonu İcra Direktörü Donald Whitehead aşılama grubuna dahil edilmeyen evsizlerle ilgili, “Tıbbi sağlık ve maske imkanları gibi ihtiyaçları karşılanmayan evsiz nüfusunu, ciddi hastalık riskleriyle karşı karşıya bırakıyor” dedi.

ABD'de 18 eyaletteki milyonlarca evsiz, aşılama çalışmalarına dahil edilmiyor

ABD merkezli Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), ülkedeki 18 eyaletin evsiz nüfusu aşı listesine dahil etmediğini açıkladı.

ABD’de sayıları milyonları bulan evsiz nüfusu, koronavirüse karşı en kırılgan topluluk olarak biliniyor. Ülkedeki evsizlerin yoğunlukla yaşadığı eyaletlerin çoğu ise bu grupları aşılama listelerine öncelikli olarak dahil etmekten kaçınıyor.

EVSİZLER İÇİN CİDDİ RİSK

Aşılama çalışmalarındaki adaletsizliklerin kendini en çok belli ettiği grup olarak bilinen evsizlere dair henüz ülke çapında öncelik verilmediği belirtiliyor.

CDC, evsiz popülasyonunun yüksek risk grubunda olmasına rağmen aşı gruplarına dahil edilmelerinin altını çizdi. CDC ayrıca, ABD’nin Maryland, Illinois ve Minnesota gibi eyaletlerde dağıtım planlarının aşamalı olduğunu ve evsiz nüfusun aşı çalışmalarında öncelik grubuna dahil edilmediğini duyurdu.

abd-de-18-eyaletteki-milyonlarca-evsiz-asilama-calismalarina-dahil-edilmiyor-848119-1.

Ulusal Evsizler Koalisyonu'nun icra direktörü Donald Whitehead, evsizlerin genellikle "tıbbi bakıma, maske gibi virüse karşı korunma gereksinimlerine veya enfekte olduğunda karantina alma imkanına sahip olmadığını" açıkladı. Ayrıca Whitehead, “Evsizlerin diyabet ve astım gibi hastalıklarda dezavantaj yaratan koşullarla karşı karşıya kalmaları onları ciddi risk altında bırakabilir” dedi.

BAKIM VE AŞI ÇALIŞMALARINA İHTİYAÇ VAR

The Guardian’a ropörtaj veren Whitehead, “ABD’de 3 buçuk milyon evsiz var. Bunların çoğu aşısız bırakılıyor ve yıl sonunu beklemeleri söyleniyor. Bu insanların gerekli bakım ve aşılama çalışmalarına ihtiyacı var” diye belirtti.

Ulusal Eyalet Sağlık Politikası Akademisi'nin kıdemli program direktörü Jill Rosenthal, eyaletlerin aşı programlarıyla ilgili, “Federal yönergeler ve aşı kaynakları gelişmeye devam ederken, her eyaletin dağıtım planlarında bazı hareketlilikler görüldüğünü belirtmekte fayda var. Bu nedenle, aşılama gruplarında daha fazla değişiklik olabilir” ifadelerini kullandı.

Rosenthal şu ​​anda Connecticut ve Massachusetts dahil olmak üzere sadece birkaç eyaletin evsizleri aşılamaya başladığını açıkladı. Bu çalışmaya başlamamış eyaletler için “Bu, nüfusu halihazırda aşılayan diğer eyaletlerden en iyi uygulamaları öğrenmenin ve böylece de sığınaklarda yaşayanlara ve sokakta yaşayanlara daha etkili bir şekilde ulaşabilmelerinin en iyi yolu” olacağını söyledi.

OREGON EYALETİNDE FARKLI UYGULAMA

Geçtiğimiz hafta Oregon'un valisi Kate Brown ise mart ayı sonunda başlayan Covid-19 aşısı dağıtım planlamasına eyaletin evsiz yaşayan bireylerini de dahil edeceğini duyurmuştu.

Geçtiğimiz hafta, Ulusal Evsizler için Sağlık Bakımı Konseyi, valilere, eyalet ve yerel sağlık yetkililerine “evsiz yaşayan kişilere, özellikle evsiz barınaklarında, kamplarda ve diğer toplu ortamlarda yaşayan bireylere öncelik statüsü” verilmesinin aciliyetini vurgulayan bir mektup göndermişti.

Konsey mektupta şunları belirtti:

"Evsiz insanlara hemen öncelik verilmemesi, son derece savunmasız bir nüfusu daha da korumasız bırakıyor, ırksal eşitsizlikleri artırıyor ve yerel topluluklarda Covid-19 yayılmasını durdurmak için halk sağlığı çabalarını baltalıyor."