ABD Senatosu, Trump’ın azline dönük yargılamanın nasıl yapılacağını tartışıyor. Cumhuriyetçiler ve Demokratlar yargılama sırasında tanıkların ifadesinin alınması konusunda görüş ayrılığı yaşıyor

ABD’de azil düğümü

Dış Haberler Servisi

ABD Senatosu’nda Cumhuriyetçi ve Demokrat liderler, Temsilciler Meclisi’nin azlini onayladığı Başkan Donald Trump’ın Senato’da nasıl yargılanması gerektiği konusunda uzlaşamıyor. Demokratlar azil sürecine konu olan belgelerin ve tanıkların soruşturmaya dahil edilmesini isterken Cumhuriyetçiler bu öneriye karşı çıkıyor. Senato’da ağırlığı Cumhuriyetçiler oluşturuyor.

Cumhuriyetçilerin Senato’daki lideri Mitch McConnell tanıkların dinlenmesi önerisini göz ardı etmediklerini söylüyor. Demokratların Senato’daki lideri Chuck Schumer ise Ukrayna’ya bazı şartlar karşılığında yardım edileceğini belirten elektronik postaların dosyaya dahil edilmesi gerektiğini savunuyor.
Demokratların azil sürecine konu olan oylama maddelerini ve suçlamaları halen Senato’ya sunmaması da tartışma konusu haline geldi. Demokratlar söz konusu belgeleri vermek için Cumhuriyetçi senatörlerin lideri McConnell’dan tanıklardan dördünün ifade vermesi için garanti istiyorlar. Bu tanıkların da Beyaz Saray’da çalışan ya da daha önce çalışmış olan ve Ukrayna konusuyla ilgili yakından bilgisi olan yetkililer olması talep ediliyor.

‘DEVRE DIŞI BIRAKMIŞ DEĞİLİZ’

Senato’daki Cumhuriyetçi lider Mitch McConnell, eski Başkan Bill Clinton’ın 1999’daki yargılamasında olduğu gibi önce yargılamanın başlaması, açılış konuşmaları ve yazılı soruların verilmesinin ardından senatörlerin hangi tanıkların dinleneceğine karar vermesi yöntemini öneriyor. McConnell, bu tartışmalara ilişkin “Tanıkları dinleme seçeneğini tamamen devre dışı bırakmış değiliz” açıklaması yaptı.

Senato’daki Demokratların lideri Chuck Schumer de, Mitch McConnell’la yaptığı toplantıyla ilişkin açıklama yaptı. McConnell’la dostça bir toplantı yaptıklarını söyleyen Schumer, “Cumhuriyetçiler tanıkların dinlenmemesi ve belgelerin olmaması gerektiği konusunda iyi bir gerekçe sunmuyor. Tanıkların ne söyleyeceğini bilmiyoruz. Belgelerde ne yazdığını bilmiyoruz. Başkan Trump’ı temize de çıkarabilirler; suçlu da çıkarabilirler. Ancak azil süreci gibi önemli bir şeyde gerçekler ortaya çıkmalı” diye konuştu.

Demokratlar, Cumhuriyetçilerin yargılama sürecinde tarafsız jüri gibi davranmayacağını savunuyor. McConnell’ın geçen hafta, azil yargılamasında “Beyaz Saray’la tam işbirliği içinde çalışacaklarını” açıklamasını da buna kanıt olarak gösteriyorlar.