ABD'nin Virginia eyaletinde bir asker, trafikte aracını durdurup kendisine silah çeken, küfreden ve yüzüne biber gazı sıkıp kendisini yere yatıran iki polise dava açtı.

ABD’de bir asker, trafikte kendisine biber gazı sıkarak gözaltına alan polislere dava açtı

ABD'nin Virginya eyaletinin Windsor kasabasında Aralık ayında iki polisin, ABD’li siyah bir teğmene biber gazı sıkarak ters kelepçeyle gözaltına aldığı anlar ortaya çıktı.

Polisler tarafından benzin istasyonunda durdurularak, biber gazı sıkılan, küfredilen, yere yatırılıp ters kelepçe yapılan ve üzerine silah doğrultulan teğmen Caron Nazario, görüntülerdeki iki polise dava açtı.

Polislerin vücut kameralarıyla çekilen görüntülerde, iki polisin bir benzin istasyonunda ABD ordusuna ait askeri üniforma giyen bir teğmene arabadan çıkması söyleniyor.

Polislerin silahlarını doğrulttuğu Nazario’ya, elleri havada olmasına ve direnç göstermemesine rağmen polisler tarafından biber gazı sıkılıyor. Polislere durdurulma gerekçesini soran teğmen, “Doğrusu dışarı çıkmaya korkuyorum… Emniyet kemerimi bile ellemeye korkuyorum, lütfen… Ellerim dışarıda, lütfen…" diye polislere kendini anlatmaya çalışıyor.

“ELEKTRİKLİ SANDALYEYİ KURUYORUM”

Olay esnasında polislerden biri, gözaltına alındığını söylediği Nazario'ya idam cezalarında kullanılan elektrikli sandalyeye atıfla "elektrikli sandalyeyi kuruyorum" diye bağırıyor.

Nazario "Durun" derken polis askerin yüzüne biber gazı sıkıyor. Gazın etkisiyle gözlerini açamaz halde araçtan çıkan Nazario, "Lütfen, bana neler olduğunu söyleyin" diye defalarca seslenirken polisler askere vurarak yere yatırıyor ve kelepçeleyerek gözaltına alıyor.

Mahkemede görüntülerin sanık polislere izletilmesi üzerine ifade veren polislerden Daniel Crocker, arka plakası olmayan ve camları boyalı aracı durdurmaya çalıştıklarını, sürücünün kendilerinden kaçmaya çalıştığını ve durumu "yüksek risk" olarak gördüklerini ileri sürdü.

“POLİSLER IRKÇI ÖNYARGILARLA HAREKET EDİYOR”

Dava dilekçesinde ise söz konusu olay, "Kamera görüntüleri, ülke genelinde güvenlik güçlerinin tümüyle dokunulmaz bir şekilde hareket edebileceklerini; profesyonellik dışı, saygısızca, tehlikeli ve bazen de ölümcül yollarla ve ırkçı önyargılarla yetkilerini kötüye kullanabileceklerini düşündüğü korkunç eğilimle uyumlu" ifadeleri kullanıldı.

Nazario'nun avukatı, olay sırasında görev yerinden çıkarak evine dönen askerin anayasal haklarının ihlal edildiğini savundu. Avukatı, Nazario'nun durumuyla ilgili "Elbette kendini iyi hissetmiyor" diye belirtti.