ABD Senatosu, iklim, vergi ve sağlık düzenlemelerini içeren kapsamlı yasa tasarısını onayladı. 430 milyar dolar tutarındaki tasarıya, Cumhuriyetçiler muhalefet ediyordu. Başkan Yardımcısı Kamala Harris’in sonucu belirleyen oyuyla kabul edilen tasarı, önümüzdeki hafta Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasının ardından Başkan Biden’ın imzasıyla yürürlüğe girecek.

ABD’de Cumhuriyetçilerin karşı çıktığı kapsamlı tasarı Senato’dan geçti

ABD Senatosu, temiz enerji girişimlerine rekor harcama, reçeteli ilaç fiyatlarını düşürme tedbirleri ve büyük şirketlerin gelir vergisi ödemesini sağlamak için bir vergi düzenlemesini içeren Enflasyonu Azaltma Yasası'nı kabul etti.

50 evet 50 hayır verilen oylamada, ABD Başkanı Joe Biden’ın yardımcısı Kamala Harris’in ‘evet’ oy kullanması sonucu belirledi.

Senato, 15 saatlik ön oylama ve tartışma sonrası, temiz enerji girişimlerine rekor harcama, reçeteli ilaç fiyatlarını düşürme önlemleri ve büyük şirketlerin gelir vergisi ödemesini sağlamak için vergi revizyonunu içeren Enflasyonu Azaltma Yasası'nı geçirdi.

CUMHURİYETÇİLERİN TAMAMI KARŞI ÇIKTI

Cumhuriyetçi senatörlerin tamamı, ilgili yasa tasarısının ekonomiyi daha da kötüleştireceğini savunarak "Hayır" oyu kullandı.

8 Kasım ara seçimleri öncesi ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin siyasi ve ekonomik başarısı olarak değerlendirilen tasarının gelecek hafta cuma günü Temsilciler Meclisine gelmesi bekleniyor.

Ülkede 1 yıldır tartışılan Enflasyonu Azaltma Yasası’nın, ABD tarihinin en büyük iklim yatırımını temsil ettiği, sağlık alanında ilk kez belirli reçeteli ilaçların fiyatını müzakere etme ve süresi dolan sağlık hizmetleri sübvansiyonlarını uzatma yetkisi verme konusunda büyük değişiklikler içerdiği kaydediliyor.

Tasarının, yeni vergi düzenlemeleri ile gelecek 10 yılda 700 milyar dolar ek gelir oluşturacağı, bunun 430 milyar dolarının başta karbon emisyonunu azaltmada ve sağlık hizmetlerinde kullanılacağı belirtiliyor.

BIDEN’DEN AÇIKLAMA

Biden, Senato'daki oylama sonrası yaptığı açıklamada, "Kurumlar vergisinde milyar dolarlık şirketlere asgari yüzde 15’lik vergi yükümlülüğü getirerek vergi kodunda eşitlik sağlayacağız. Enflasyonu Azaltma Yasası geçtiğinde, bu şirketler nihayet üzerlerine düşen ödemeyi yapmaya başlayacaklar" dedi.

Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, yasa tasarısının geçmesinden sonra yumruklarını havaya kaldırarak "Senato tarih yazdı" ifadelerini kullandı. Schumer, "Kongre'nin büyük işler başarabileceğine dair umudunu yitiren Amerikalılar, bu tasarı sizin için. Bu tasarı Amerika'yı on yıllar boyunca değiştirecek" diye konuştu.