ABD’de Demokratlar sandıkta güç kaybetti

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden başkanlığında yapılan ilk büyük eyalet seçimlerinde Demokratlar yenilgi aldı. ABD’nin Virginia eyaletinde yapılan seçimlerde Cumhuriyetçi Glenn Youngkin beklenmedik bir zafer alarak vali seçildi.

Virginia eyaletinde 10 seneyi aşkın süredir ilk kez bir Cumhuriyetçi vali görev yapacak. New York Times’ın haberinde, Virginia’da Cumhuriyetçi adayın kazanmasının Demokratlar için şaşırtıcı bir sonuç olduğu belirtildi.

Haberde, partinin içinde bu yenilginin ara seçimlerin kötü geçeceğine dair endişeleri artırdığı ve Kongre’deki bazı Demokratların emekli olmasına neden olabileceği belirtildi. Eski ABD Başkanı Donald Trump ise seçim sonuçlarının ardından "Amerika’yı Tekrar Büyük Yapma hareketi hiç olmadığı kadar büyük ve güçlü" açıklaması yaptı. Demokratlar, New Jersey’de de güç kaybetti. Görevdeki Demokrat Vali Phillip D. Murphy, New Jersey’de yapılan valilik seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Jack Ciattarelli’nin ufak bir fark ile gerisinde. Murphy, dün yaptığı açıklamada Demokratların güçlü olduğu bölgelerde az sayıda sandığın açıldığını, sonuçların değişeceğini savundu. Boston kentinde ise ilk defa azınlıklardan bir kadın belediye başkanı seçildi.