ABD’de devlet kurumlarına dönük siber saldırılar durdurulamıyor. Enerji Bakanlığı ve nükleer silahlardan sorumlu Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi’nin de ağlarına erişildiği tespit edilirken Beyaz Saray saldırının tüm boyutlarını halen açıklamıyor.

ABD'de devlet kurumlarına yönelik siber saldırılar durdurulamıyor

Dış Haberler Servisi

Başkanlık seçimlerini kazanan Demokrat lider Joe Biden’ın göreve başlamasına bir ay kala ABD kamuoyu devlet kurumlarına yapılan siber saldırılarla çalkalanıyor. Donald Trump’ın seçimlerde hile yapıldığı yönündeki iddiaları artık ABD basınında yeterli ilgiyi görmezken bugünlerde birincil gündem olarak siber güvenlik tartışılıyor.

Biden da ülkede üç bakanlığın uluslararası siber saldırılar altında olduğunu söyleyerek, “Göreve başlar başlamaz siber güvenlik önceliğim olacak. Düşmanlarımızı ilk olarak caydırmak gerek ve bunu saldırıların sorumlularına büyük bedel ödeterek çözeceğiz” propagandası yapıyor.

‘ZOR VE KARMAŞIK’

Hazine ve ticaret bakanlıklarının iç yazışmalarına ulaşan hackerların Enerji Bakanlığı ile nükleer silahlardan sorumlu Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi’nin de ağlarına eriştiği duyuruldu.

Federal Enerji Düzenleme Komisyonu’nun (FEDK) nükleer laboratuvarlarında ve Nükleer Güvenlik İdaresi’nin Güvenli Nakliyat Ofisi ağlarında da saldırıların devam ettiği öğrenilirken ülkede yetkililer, saldırıların son derece zor ve karmaşık olduğunu açıkladı. Enerji Bakanlığı Sözcüsü Shaylyn Hynes, “Korsanlar henüz kritik savunma sistemlerine erişemedi” dedi.

MÜDAHALE EDİLEMİYOR

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) da dün yayımladığı siber güvenlik bülteninde, bazı Microsoft Azure bulut hizmetlerine hackerların erişim sağladığını duyurdu. Microsoft kendi sistemlerinde saldırıdaki gibi bir yabancı yazılım bulduklarını doğrulayarak, “Kötü niyetli Solar Winds yazılımını tespit ettik” açıklaması yaptı. Beyaz Saray’ın ise konuya ilişkin bugün Ulusal Güvenlik Konseyi’yle acil toplantı yapacağı duyuruldu.

DEMOKRATLAR RUSYA'YI SUÇLUYOR

Senato’dan ise yine “Rus hackerler” başlığı gündeme getirildi. Rusya’yı daha önce de ABD seçimlerine müdahale etmekle suçlayan Demokratlar, son siber saldırılarda da aynı adresi işaret etti. Beyaz Saray’dan ise “Yabancı bir hükümetin siber saldırısı” açıklaması geldi.

Senato’nun Silahlı Kuvvetler Komitesi’nin Demokrat üyesi Jack Reed, “ABD’ye karşı, ciddi, karmaşık ve devam eden siber saldırı konusunda ilk bilgileri aldık. ABD’nin savunma sistemlerini ihlal eden büyük siber korsanlık girişimi hakkında daha bilmediğimiz çok şey var. Ancak, Rus istihbarat operasyonunun izlerini taşıdığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

PUTİN’DEN TEPKİ

Rusya ise ABD’ye yönelik siber saldırıların başını çektiği yönündeki iddiaları tekrar yalanladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Bahsi geçen saldırılar ülkemizin dış politik prensiplerine, ulusal çıkarlarına ve devletler arasındaki ilişkilerin nasıl kurulduğunu anlayışına aykırı. Rusya sanal ortamda ‘saldırgan’ operasyonlar gerçekleştirmiyor” tepkisi verirken Devlet Başkanı Vladimir Putin de konuyla ilgili konuştu.

Putin, Moskova’da her yıl sonu düzenlediği yıllık basın toplantısında, ABD’deki siber saldırılarla ilgili soruya “Rus hackerlar hiçbir zaman büyük bir millet olan ABD’nin içişlerine karışmamıştır. Tüm bu suçlamalar milletlerimiz arasındaki ilişkileri bozmak ve görevden ayrılmakta olan başkanın başkanlığının meşruiyetini zedelemek için yapılmaktadır” yanıtı verdi.