ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Oakland’da öğretmenler, bir haftadır süren grevlerinin ardından Oakland Birleşik Okul Bölgesi ile geçici bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Kısa bir süre önce de Los Angeles kentinde, 35 binden fazla öğretmen ve okul çalışanı greve gitmiş, eyalet yönetimi ile anlaşma sağlanınca greve son verilmişti. Sokaktaki güç etkili oldu Oakland Eğitim Derneği yaptığı açıklamada, “Bu […]

ABD’de öğretmen grevi dalgası: Direndiler, kazandılar!

ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Oakland’da öğretmenler, bir haftadır süren grevlerinin ardından Oakland Birleşik Okul Bölgesi ile geçici bir anlaşmaya vardığını duyurdu. Kısa bir süre önce de Los Angeles kentinde, 35 binden fazla öğretmen ve okul çalışanı greve gitmiş, eyalet yönetimi ile anlaşma sağlanınca greve son verilmişti.

Sokaktaki güç etkili oldu

Oakland Eğitim Derneği yaptığı açıklamada, “Bu kazanılan tarihi bir sözleşmedir” dedi. Sendika Başkanı Keith Brown basın toplantısında, “Oakland’daki tarihi grevimizin yedi gününde çok şey başardık. Sokaktaki gücümüz bu kazanımı sağladı” ifadelerine yer verdi. Brown, anlaşma tamamen onaylandığında yüzde 11 maaş artışı kazanmış olacaklarını belirtti.

Sınıflar kalabalık hizmet eksik

Ocak ayında, Los Angeles’ta yaklaşık 35 bin öğretmeni temsil eden Birleşik Öğretmenler Sendikası, maaş zammı ve sınıflardaki öğrenci sayısının azaltılması, okullarda daha fazla rehberlik ve sağlık hizmeti verilmesi talebiyle greve gitmiş, talepleri eyalet yönetimiyle haftalarca süren görüşmelerin ardından büyük ölçüde kabul edildikten sonra greve son vermişlerdi.

***

25 yıl sonra ilk grev

ABD’nin Colorado eyaletine bağlı Denver kentinde ise öğretmenlerin kurduğu sendika ile okul yönetimleri arasında ücretlerin belirlenmesine yönelik yürütülen müzakerelerden sonuç çıkmayınca öğretmenler grev kararı almıştı. 25 yıl sonra ilk kez greve gidilen kentteki 4 binden fazla öğretmen, eğitimdeki bütçe kesintilerini de protesto etmişti.