ABD’li Senatör, ABD ile Türkiye arasında büyük bir krize yol açan S-400 füze savunma sistemlerinin ABD tarafından satın alınmasını mümkün kılacak bir yasa düzenlemesi teklif etti

ABD’de S-400’lerin Türkiye’den satın alınması teklifi

ABD’li Senatör Whip John Tune, Türkiye ile ABD arasında büyük bir krize yol açan ve Türkiye’nin F-35 programından çıkmasına neden olan S-400 füze savunma sisteminin ABD tarafından Türkiye’den satın alınması için, 2021 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nda değişiklik yapılmasını önerdi. Düzenleme ile ABD ordusunun füze tedarik bütçesi kullanılarak sistemlerin alınması öngörülüyor.

Defense News’te yer alan habere göre, bu adım ABD’nin NATO üyesi Türkiye’yi, S-400 satın aldığı için F-35 programından çıkarmasından bir yıl sonra geldi. Ancak Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Jim Rish, karşı yönde bir adım daha attı. Rish, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası’nın yürürlüğe girmesinden 30 gün sonra, ABD’nin Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşı Koyma Yasası (CAATSA) çerçevesinde Türkiye’ye yaptırım uygulanmasına yönelik bir öneri sundu.

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’ye uygulanacak olan yaptırımları ertelemişti ancak konu hala Türkiye ile olan ilişkilerde bir düğüm noktası olarak varlığını sürdürüyor. Erdoğan, Washington’un S-400’ler F-35’lerin gizliliğini tehlikeye atabilir uyarısına rağmen, füze savunma sisteminden vazgeçmiş değil.

“ERDOĞAN’I GİRDİĞİ ÇIKMAZDAN KURTARMAK İÇİN ZEKİCE BİR YÖNTEM”

Avrupa ve NATO politikalarından sorumlu eski Pentagon yetkilisi Jim Townsted, “ABD’nin S-400’leri Türkiye’den satın alması teklifi, Erdoğan’ı kendini soktuğu bu çıkmazdan kurtarmak için zekice bir yöntem. Sadece sistemleri Türkiye’den çıkarmak istiyoruz, eğer bu Türklerin F-35 programında yer almasına olanak verirse, her şey daha iyi olur” ifadelerini kullandı.

Townsted, ABD’nin rutin olarak yabancı ülke teknolojilerini satın aldığını belirterek, “ABD hem teknolojisinden yararlanmak hem de taktiklerini test etmek için S-400’leri satın alabilir. Eğer Türkiye bu fikre yaklaşmazsa, iki ülke arasındaki düğüm devam eder” dedi.