Trump ve Biden, seçim kampanyası için harcadıkları uçuk bütçelerle tartışma konusu. Patron Bloomberg, Biden’a 100 milyon dolar destekte bulunacağını vaat etti.

ABD’de seçimleri sermaye ilişkileri belirliyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump ve Demokrat rakibi Joe Biden, 3 Kasım’da yapılacak seçimler öncesi ülke genelinde seçim turuna çıkarken her iki liderin de yüksek bütçeli kampanyaları tartışılıyor.

Ülkede seçim sonuçlarını belirleyen sermaye ilişkileri bu kez Biden’a sağlanan 100 milyon dolarlık destek ve her iki liderin de milyon dolarlık bütçeleriyle gündeme geldi.


FLORİDA HAMLESİ

Demokratların başkanlık aday adayı yarışında aday olan ve daha sonra geri çekilen eski New York Belediye Başkanı Mike Bloomberg, Florida eyaletinde yürütülecek seçim kampanyasında Biden’ı desteklemek için en az 100 milyon dolar harcamayı taahhüt etti. Kişisel serveti Trump’ınkinden 17 kat daha fazla olan Bloomberg’in bu kararına ilişkin danışmanı Kevin Sheer’den açıklama geldi. Sheer, Washington Post gazetesine yaptığı açıklamada, "Florida’da oy kullanma 24 Eylül’de başlayacak, bu nedenle bu eyalete hızla nakit para akıtılması, acil bir ihtiyaç’’ dedi. Florida eyaleti, seçimin başa baş geçmesi halinde sonuçlar açısından belirleyici bir rol oynamasıyla biliniyor. 1924 yılından bu yana hiçbir Cumhuriyetçi aday, Florida’yı kazanmadan başkanlık koltuğuna oturmadı.

130 MİLYON DOLAR

Trump ise Nevada eyaletinde önceki gün yaptığı seçim mitinginde, "Beyaz Saray’da da 4 yıl daha kazanacağız. Bu 4 yıldan sonra da belki bir 4 yıl daha isteriz. Bundan sonrasını da müzakere edeceğiz değil mi?" açıklamasıyla dikkat çekti. Trump’ın geçen ay seçim kampanyası için yaptığı harcama 65 milyon doları aşarken Biden’ınki de 60 milyon doları bularak her iki liderin de yaptığı harcama 130 milyon dolara tekabül etmişti. Her iki lider de 29 Eylül’de ekranlar karşısında ilk defa karşı karşıya gelecek.

***

Trump farkı kapatıyor

3 Kasım seçimleri öncesi yapılan anketlerde, Trump Biden’la arasındaki farkı kapatmaya yakın sonuçlar elde ediyor. Fox News anketine göre, ulusal çapta seçmenlerin yüzde 51’i Biden’a oy vereceğini söylerken yüzde 46’sı tercihinin Trump’tan yana olacağını belirtti. Temmuz’daki Fox News anketinde Biden yüzde 49’a 41 ile rakibinin 8 puan önündeydi. Ülkedeki bir anket firması FiveThirtyEight’e göre ise son oranlarda Biden’ı destekleyenlerin yüzde 50,6’yı bulduğu, Trump’ın da 43,4 elde ettiği açıklandı.