ABD’de silahlı saldırılar artıyor
Polis, Milwaukee'de 5 kişinin öldüğü saldırıda geniş güvenlik önlemi almıştı. (Fotoğraf: AA)

Dış Haberler

Silah taşımanın kolay olduğu ABD’nin Kaliforniya eyaletinde son sekiz gün içinde dördüncü silahlı eylem gerçekleşti. Son olarak Los Angeles kentinde binlerce kişinin katıldığı Ay takvimine dayalı yeni yıl kutlamaları sırasında 11 kişinin yaşamını yitirdiği toplu silahlı saldırının ardından bu kez de San Mateo kentinde iki farklı bölgede düzenlenen toplu silahlı saldırılarda yedi kişi hayatını kaybetti, beş kişi de yaralandı.

San Mateo Şerif Ofisi, ilçedeki bir noktada düzenlenen silahlı saldırıda dört kişinin öldüğünü, bir kişinin yaralandığını, birkaç kilometre mesafedeki diğer saldırıda ise üç kişinin öldüğünü, dört kişinin yaralandığını duyurdu. Açıklamada, şüpheli Zhao Chunli’nin bir otoparkta aracında silahla yakalandığı bildirildi. 67 yaşındaki şüpheli gözaltına alındı. Şerif Christina Corpus, basına yaptığı açıklamada, öldürülenlerin Zhao'nun iş arkadaşları olduğunun değerlendirildiğini belirtti. San Mateo’daki saldırıdan birkaç saat sonra, San Francisco'ya bağlı Oakland'daki bir benzin istasyonunda silahlı çatışma çıktı. En az 19 el ateş edildiği bildirilen çatışmada bir kişini yaşamını yitirdiği, sekiz kişinin de yaralandığı açıklandı.

TÜM ÜLKEYE YAYILDI

Bireysel silahlanmanın en yüksek olduğu ABD’de özellikle son dönemde silahlı saldırılarda büyük bir artış yaşanıyor. Kaliforniya’da olduğu gibi Iowa eyaletinde de benzer bir saldırı yaşandı. Eyaletin başkenti Des Moines'deki bir eğitim programı sırasında düzenlenen silahlı saldırıda iki öğrencinin öldüğü, programın yöneticinin de yaralandığı bildirildi. Polis saldırının çete anlaşmazlığı nedeniyle yaşandığının sanıldığını belirtti.

Iowa’da geçtiğimiz mart ayında bir okulda yaşanan silahlı saldırıda bir öğrenci yaşamını yitirmiş, iki genç de yaralanmıştı. Olayla ilgili beş kişi saldırılarla ilgili ceza almıştı.

ABD'deki silahlı saldırıları takip eden Gun Violence Archive, 2022’de en az 604 toplu silahlı saldırı kaydedildiğini açıklamıştı.