ABD Merkez Bankası, iflas eden Silikon Vadisi Bankası’nın denetimine ilişkin inceleme yapılacağını açıkladı. Öte yandan bankanın iflasının ardından ABD’de Fed’in para politikası sıkılaştırmasını yumuşatmasını bekleyenlerin sayısının giderek arttığı ifade edildi. Yaşanan kriz ABD'deki tahvil getirilerinde sert düşüşe neden olmuştu.

ABD’de Silikon Vadisi krizi: Fed inceleme başlattı, kurumlar faiz beklentisini değiştirdi
Fotoğraf: AA

ABD'de, 2008 küresel finansal krizinden bu yana en büyük banka krizlerinden birisi olarak tarihe geçen Silikon Vadisi iflasının ardından ABD Merkez Bankası (Fed), Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) denetimine ilişkin inceleme yapılacağını bildirdi.

AA'nın aktardığına göre, Fed'den yapılan açıklamada, Finansal Kuruluşlardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Michael Barr'ın liderliğinde yapılacak incelemenin sonucunun 1 Mayıs'ta yayımlanacağı aktarıldı.

Fed Başkanı Jerome Powell, yaptığı açıklamada, "Silikon Vadisi Bankası çevresindeki olaylar, Fed tarafından kapsamlı, şeffaf ve hızlı bir inceleme yapılmasını gerektiriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Barr da "Tevazu sahibi olmamız ve bu firmayı nasıl denetlediğimizi, düzenlediğimizi ve bu deneyimden ne öğrenmemiz gerektiğini dikkatli ve kapsamlı bir şekilde gözden geçirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

ABD TAHVİL PİYASASINDA 36 YILIN EN SERT HAREKETİ

ABD'de bankacılık krizi tahvil getirilerinde de sert düşüşe neden oldu. ABD'nin 2 yıllık tahvil getirilerinde 36 yılın en sert düşüşü kaydedildi. ABD 2 yıllık tahvil getirileri, SVB krizinin Fed politikasına ilişkin beklentileri etkilemesiyle üç günde 100 baz puan üzerinde düştü. Bu 1987’deki Black Friday'den bu yana en sert düşüşe işaret etti.

KURUMLAR FED BEKLENTİSİNİ DEĞİŞTİRDİ

Bloomberg HT'nin aktardığına göre, SVB’nin iflasının ardından Fed’in para politikası sıkılaştırmasını yumuşatmasını bekleyen kurumların sayısı da arttı. Goldman Sachs bu ay için Fed’den faiz artışı beklemediğini duyurdu. Jan Hatzius liderliğindeki ekonomistler, yayımladıkları notta, bankacılık sisteminde yaşanan stres nedeniyle gelecek aylara dair belirsizlikler bulunduğuna işaret etti.

Pacific Investment Management Co. (Pimco) da Fed’in 22 Mart’taki toplantısını faiz artırmadan, pas geçebileceğini öngördü. Benzer şekilde Barclays de artık Fed’den bu ay faiz artışı beklemiyor.

Fed politikasına dair en dikkat çekici beklenti ise Nomura Securities’den geldi. Nomura Securities ekonomistlerine göre, Fed önümüzdeki hafta yapacağı faiz oranını “çeyrek puan indirecek ve bilançosunu küçültmeyi durduracak”

BlackRock Investment Institute ise SVB krizine rağmen Fed’in para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceği görüşünde.

2008'DEN BU YANA EN BÜYÜK İFLAS

Kaliforniya merkezli SVB'nin, 21 milyar dolarlık tahvil pozisyonunu yaklaşık 1,8 milyar dolar zararla kapatması ve 2 milyar doların üzerinde sermaye artırımına gideceğini duyurması sonrası geçen hafta hisse fiyatı yüzde 60'ın üzerinde değer kaybetmişti.

Bazı girişim sermayesi yatırımcılarının şirketlere paralarını bankadan çekmelerini tavsiye etmesi sonrası bankanın kayıplarının sürmesiyle işlemleri askıya alınmıştı.

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC), 10 Mart'ta piyasalarda düşüşe neden olan SVB'ye kayyum atandığını bildirmişti. FDIC'den yapılan açıklamada, SVB'nin bu yıl iflasa uğrayan ilk FDIC sigortalı kurum olduğu kaydedilmişti.

SVB'nin iflası, 2008 küresel finansal krizinden bu yana ABD'de kayıtlara geçen en büyük banka iflaslarından biri olmuştu. Bu türden en büyük iflas, 2008'deki kriz sırasında Washington Mutual'ın iflasında görülmüştü.

ABD'nin 16. büyük bankası olan SVB, genellikle startuplar ve risk sermayelerine finansman sağlıyordu.