ABD'de sokaklar yangın yeri, Cumhuriyetçiler ise Twitter'a soruşturma derdinde

BİRGÜN DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD'de Senatör Ted Cruz, Hazine ve Adalet Bakanlıklarından Twitter'a yönelik soruşturma başlatılmasını talep etti. İran'ın üst düzey yetkililerinin sosyal medya platformunu kullanmasına izin vermesinin ABD kanunlarını ihlal ettiği iddiasıyla Twitter'a yönelik soruşturma başlatılması isteniyor. Twitter ve Beyaz Saray'ın uzun süredir anlaşmazlık içinde olduğu biliniyor.

Reuters'in haberine göre, Cumhuriyetçi Senatör Cruz, Hazine ve Adalet Bakanlıklarına mektup gönderek, İran'a yönelik yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Twitter'a soruşturma açılmasını istedi.

Cruz, Twitter'ın İran lideri Ali Hameney ve Dış İşleri Bakanı Muhammet Cevat Zarif'in tweet atmasına izin vererek hukuğu "ihlal etmiş olabileceğini" söyledi. Her iki isim de, hedef kişilere mal ve hizmet sağlanmasını yasaklayan 13876 nolu Başkanlık Kararnamesi uyarınca ABD'nin kara listesinde bulunuyor.

Twitter, Cruz'un mektubundaki yorumu reddederken, Hazine Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler İran Büyükelçiliği ise henüz bir yorum yapmayı kabul etmedi.

Twitter bu hafta Trump'ın posta yoluyla oy kullanma ve Minnesota'ya ilişkin tweet'lerine "bilgiyi doğrula" etiketi koymuştu.

Cruz, Twitter'ın ilgili başkanlık kararnamesinin istisnası olamayacağını ileri sürüyor. Washington merkezli bir yaptırımlar hukuku avukatı olan Doug Jacobson ise Twitter'ın "sağladığı hizmetlerin Berman düzenlemesi ve Fikirlerin Serbest Dolaşımı Kanununa dayanarak İran yaptırımları dışında tutulmasına dayanan bir yasal pozisyon alabileceğini" söylüyor.