ABD’nin ünlü yatırım bankası Morgan Stanley, koronavirüs krizi nedeniyle ABD ekonomisinin İkinci Dünya Savaşı’dan bu yana en büyük daralmayı yaşayacağını tahmin ediyor

ABD’de tarihi ekonomik çöküş beklentisi

Morgan Stanley, koronavirüs salgını ve bu salgının yayılmasını önlemek için alınan karantina, üretimi durdurma tedbirlerinin özellikle ikinci çeyrekte ABD ekonomisinde büyük bir daralmaya yol açacağını tahmin etti.

ABD ekonomisinin İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük düşüşü yaşayacağını tahmin eden Morgan Stanley, Amerikan gayri safi yurtiçi hasılasında (GSYH), 2020 sonunda yüzde 5,5 oranında düşüş kaydedilecek. Nisan ayında başlayan senenin ikinci çeyreğinde ise bu düşüşün yüzde 38 olması bekleniyor.

Morgan Stanley'in hazırladığı raporlara göre, 1 Ekim 2019 ile 30 Eylül 2020'yi kapsayan mali yılda bütçe açığının 3,7 trilyon dolar olacağı, 2021'de ise bu rakama 3 trilyon dolar daha ekleneceği tahmin ediliyor. Yapılan araştırmaya göre koronavirüs salgınının, Amerikan hazinesine iki yılda 5 trilyon dolarlık fazladan masraf çıkaracağı sanılıyor.

Morgan Stanley raporunda, ülkedeki işsizliğin de ilkbahar döneminde yüzde 15,7’ye tırmanacağı öngörüsünde bulunuluyor.