ABD'de geçtiğimiz günlerde idam cezası ertelenen Lisa Montgomery isimli kadının cezasının infazı, saatler kala durduruldu.

ABD'de tek federal kadın idam mahkumunun infazı durduruldu

ABD'de bir mahkeme, ülkedeki tek federal kadın idam mahkumu Lisa Montgomery'nin cezasının infazını durdurdu. Mahkeme bu kararı, infaza birkaç saat kala aldı.

52 yaşındaki kadının idamının, yeni başkan Biden göreve gelmeden gerçekleştirilmesi planlanıyordu. ABD en son, 68 yıl önce bir kadını idam etmişti.

Lisa Montgomery, 2004'te Missouri'de boğarak öldürdüğü hamile bir kadının karnını yararak bebeğini kaçırmaktan hüküm giymişti.

"BEYİN HASARLI DOĞDU"

2007'de idam cezasına çarptırılan Lisa Montgomery'nin cezası bugün Indiana'nın Terre Haute kentinde zehirli iğneyle infaz edilecekti.

İnfaz gerçekleşseydi, 68 yıl aradan sonra ilk kez federal bir kadın idam mahkumu idam edilmiş olacaktı.

Montgomery'nin avukatları mahkemede, müvekkillerinin beyin hasarlı doğduğunu ve akli dengesinin yerinde olmadığını söyledi.

Yargıç da Montgomery'nin akıl sağlığının infaza elverişli olup olmadığının belirlenmesi için yeni bir duruşma yapılması gerektiğine karar verdi.

CNN, savcılığın bu kararı temyiz edeceğini duyurdu.

İKİNCİ KEZ ERTELENİYOR

BBC'de yer alan habere göre Montgomery'nin Aralık sonunda idam edilmesi planlanıyordu. Ancak avukatının Covid-19'a yakalanması nedeniyle infaz ertelenmişti.

ABD'de Bonnie Heady adlı bir idam mahkumu, federal mahkeme kararıyla cezası infaz edilen son kadın olmuştu.

Heady'nin cezası 1953'te Missouri'de zehirli gazla infaz edilmişti.

ANNESİNİN KARNINDAN ALINAN ÇOCUK YAŞIYOR

Lisa Montgomery, mahkemede cinayeti işlediği sırada hamile olduğunu sandığını, hezeyanlar gördüğünü ve akli dengesinin yerinde olmadığını iddia etmişti.

Hakkında idam kararı verilen 52 yaşındaki Montgomery, ABD'de 68 yıl sonra idam edilecek ilk kadın olacak.

Öte yandan Bobbie Jo Stinnett'in öldürüldükten sonra karnından alınan bebeği olaydan sonra mucizevi bir şekilde hayatta kalmayı başarmıştı. Victoria Jo Stinnett şu anda 16 yaşında bir kız çocuğu.