ABD’deki hastane işçileri direniyor

HABER MERKEZİ

ABD’de ekim ayında başlayan ve onlarca işkolunu kapsayan on binlerce işçinin katıldığı grev dalgası büyüyor. Şimdi de Kaiser Permanente hastanesinde çalışan yaklaşık 32 bin sağlık çalışanı, hastanenin mevcut işçilerin ve pandemi döneminde çalışmaya başlayan emekçilerin ücretlerinin düşürülmesi önerisine karşı 15 Kasım tarihinde greve çıkmaya hazırlanıyor.

Sağlık Hizmetleri Sendikalar Birliği, sağlık çalışanları için önümüzdeki 3 yıl boyunca yıllık yüzde 4 genel ücret artışı talep ederken, Kaiser ise sadece başlangıçta önerdiği yüzde 1’lik artışı yüzde 2’ye çıkardı. Grev tarihine kadar herhangi bir anlaşmaya varılamazsa yaklaşık 21 bin hemşire, eczacı, ebe, terapist, pratisyen hemşire, asistan doktor iş bırakacak.

Grev; 13 bölgede hastaneler ve tıp merkezleri de dahil olmak üzere Güney Kaliforniya’daki 366 tesisi kapsayacak.

Sağlık Hizmetleri Sendikaları Birliği, yakın zamanda 8 bin üyenin de kendi grev bildirimlerini yayımlayabileceğini açıkladı. Sendikalar tarafından yapılan toplu açıklamada “Tarihi işgücü sıkıntısı, yarım milyon sağlık çalışanının mesleği bırakması ve 20 ayın fedakârlıkları ışığında Kaiser Parmanente, gelecekteki işe alımların ücretlerini azaltmak için iki aşamalı bir öneriyi ikiye katladı. Böylece Kaiser Permanente, personel alımını kötüleştirerek, kriz ve hasta bakımına zarar vermiştir” dendi.