ABD'de 2012 yılında Sandy Hook İlköğretim Okulu'nda düzenlenen saldırının düzmece olduğunu iddia eden komplo teorisyeni Alex Jones, 473 milyon dolar daha tazminat ödeyecek.

ABD'deki okul saldırısına 'aldatmaca' diyen Jones'a 473 milyon dolar ceza
Fotoğraf: DepoPhotos

ABD'de 2012’de Sandy Hook İlkokulu’na düzenlenen ve 26 kişinin hayatını kaybettiği saldırının 'bir aldatmaca' olduğu yönündeki iddialarıyla gündeme gelen aşırı sağcı komplo teorisyeni Alex Jones’un dün (10 Kasım) görülen davasında Jones’un saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine 473 milyon dolar daha ceza ödemesine hükmedildi.

BBC'nin haberine göre; Jones, 12 Ekim’de görülen davasında da yaptığı haberlerden dolayı 965 milyon dolar para cezasına çarptırıldı. Davacılar, Jones’un söylediklerinden tamamen pişman olmadıklarını savunarak daha fazla tazminat talep ettiler. Böylece Jones’un ödemesi gereken toplam tutar 1,44 milyar dolara çıktı.

Ailelerin avukatı Chris Mattei ise kararın ardından yaptığı açıklamada, “Masumları hedef alan yalanlardan çıkan sağlayan herkes adaletle yüzleşecek” ifadelerini kullandı.

Daha önce Teksas’ta görülen başka bir davada da Jones’un 45,2 milyon dolar para cezası, 4,1 milyon dolar da tazminat ödemesine karar verilmişti.

***

NE OLMUŞTU?

20 yaşındaki Adam Lanza, ABD’nin Connecticut eyaletindeki Sandy Hook İlkokulu’na 12 Aralık 2012’de bir saldırı düzenlemişti. Okula gitmeden önce annesini de öldüren Lanza, Sandy Hook İlkokulu’nda altı ve yedi yaşlarında 20 çocuğu ve dördü öğretmen olmak üzere müdür, okul yardımcısı ve psikolog da dahil altı yetişkini katletmişti. Lanza, polis müdahalesinden önce intihar etmişti.

Jones saldırının hükûmetin Amerikalılardan silahları almak için düzenlediği bir senaryo olduğunu iddia ederek, saldırıda kimsenin ölmediğini savunmuştu. Diğer yandan hayatını kaybedenlerin ailelerinin “oyuncular” olduğunu iddia etmişti.