Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun meşruiyetini kabul etmeyen ve ülkedeki ‘muhalif’ lider Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD’den bildik adımlar geliyor. Venezuela’nın Petrol şirketi PDVSA’ya uyguladığı yaptırımların Beyaz Saray’dan duyurulmasının yankıları da sürüyor. Önceki gün, yaptırım kararını açıklayan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un elinde tuttuğu sarı not defterindeki “5 bin asker Kolombiya’ya” […]

ABD’den bildik hamleler

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun meşruiyetini kabul etmeyen ve ülkedeki ‘muhalif’ lider Juan Guaido’yu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABD’den bildik adımlar geliyor. Venezuela’nın Petrol şirketi PDVSA’ya uyguladığı yaptırımların Beyaz Saray’dan duyurulmasının yankıları da sürüyor. Önceki gün, yaptırım kararını açıklayan Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un elinde tuttuğu sarı not defterindeki “5 bin asker Kolombiya’ya” yazılı not dün tüm dünyanın konuştuğu konu oldu. Kolombiya’dan işbirliğine devam sinyali gelirken, Çin ve Rusya ABD’nin son yaptırım paketini sert bir dille kınadı.

John Bolton

‘ABD ile dost ülkeyiz’

Bolton’ın not defterinin tepki çekmesi sonrası Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo da bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Kendisine ABD’nin ülkesine asker göndereceği yönünde bir bilgi ulaşmadığını söyleyen Truijillo, yine de böyle bir ihtimale açık çek verdi. Kolombiyalı bakan, “Bolton’ın elinde Kolombiya’dan söz ettiği defterdeki notun nedeni ve önemi bilinmiyor. Kolombiya ABD ile daimi biçimde ortak çıkarlar konusunda diyalog kurmayı sürdürecek ve bu dost ülkeyle ikili, yarım küresel ve küresel konularda işbirliğine devam edecek” dedi.

Rusya: Yasadışı müdahaleler

Rusya Dışişleri Bakanlığı ve Kremlin tarafından yapılan iki ayrı açıklamada, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya destek verileceği ve ABD’nin adımlarının yasadışı olduğu vurgulandı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Venezuela’da uluslararası hukuku ihlal ettiğini, PDVSA’yı hedef alan yaptırımların gayrimeşru ve yasadışı olduğunu söyledi. Lavrov, “Rusya, Maduro’ya destek vermek için gereken tüm adımları atacaktır” ifadelerini kullandı. Lavrov, ABD’nin Venezuela devletinin malvarlığına el koymaya çalıştığını belirtti.

Çin: kabul etmiyoruz

ABD’nin Venezuela’ya yaptırım kararına, yaptırımlardan en çok etkilenen bir diğer ülke Çin’den tepki geldi. Çin, ABD’nin Venezuela’ya yaptırımlarına karşı koyacaklarını, ABD’nin sonuçlarından sorumlu olacağını duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı, dış müdahaleye karşı olduklarını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Gıng Şuang, “Tek taraflı yaptırımlara karşı çıkıyoruz. Tarihi tecrübeler kanıtlamıştır ki dış müdahale veya yaptırımlar durumu daha da karmaşıklaştırıyor ve gerçek sorunun çözümüne yardımcı olmuyor” ifadelerini kullandı.

***

Kolombiya hep işbirlikçi

ABD’nin Latin Amerika’daki en yakın müttefiki olan Kolombiya 2002’de de Chavez’e karşı darbe girişiminin başrolünde de yer almıştı. ABD’nin Kolombiya ile 2009 yılında imzaladığı askerî işbirliği anlaşması, Kolombiya’nın bölge ile ilişkilerindeki sorunları daha da artırdı. Anlaşmaya göre, ABD’nin Kolombiya’da 15’ten fazla üssü bulunuyor. Kolombiya’daki üslerin kullanımı ABD açısından oldukça stratejik bir öneme sahip. ABD bu sayede hem Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC) neredeyse bitirilmesini hem de Venezuela’daki planlarını devreye sokabilmeyi başarmıştı.