ABD’den bile fazla: Irak’a 5 milyar dolar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Irak’ın yeniden inşası için Türkiye’nin 5 milyar dolar kredi vaat ettiğini açıkladı. Bu miktarla Türkiye, 3 milyar dolar kredi vaat eden ABD’yi bile geride bırakıyor. En büyük desteğin Suudi Arabistan’dan gelmesi bekleniyordu.

Kuveyt’te gerçekleştirilen ‘Irak’ın Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı’na katılan Çavuşoğlu, burada yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı; “Irak’ın öncelikle siyasi birliğinin tekrar tesis edilmesi gerekiyor. Musul’dan zorla gönderilen DEAŞ’tan kaçan insanların da gönderilmesi gerekiyor. Bunun için bu şehirlerin de yeniden imar edilmesi lazım. Bundan sonraki süreçte firmalarımızın üstleneceği projeler için 5 milyar dolarlık bir kredi vaadinde bulunduk. Aynı şekilde 50 milyon dolarlık insani ve kalkınma yardımları için.”

Operasyon sinyali
Irak’taki IŞİD varlığının sona erdirilmesinin ardından ‘diğer terör örgütlerinin de temizlenmesi gerektiğini’ de belirten Çavuşoğlu, “Irak’ın PKK’dan YPG’den ve diğer terör örgütlerinden temizlenmesi de çok önemli. Bu konuda ilkesel bir anlaşmamız var. Kandil’in yanısıra Kerkük, Süleymaniye, Sincar da var. Kandil operasyonu olmalı. Teröristler nerdeyse temizlenmeli” dedi.

Kim, ne veriyor?
Diğer ülkelerin vaatleri ise şöyle sıralandı; Katar: 1 milyar dolar tutarında kredi ve yatırım, Suudi Arabistan: 1.5 milyar dolar kredi hakkı, Almanya: Bu yıl 350 milyon avro mali yardım, Birkeşik Arap Emirlikleri: 500 milyon dolar destek, İngiltere: On yıl süreyle her yıl 1 milyar dolara kadar ihracat kredisi, Japonya: Birleşmiş Milletler kurumları ve uluslararası örgütler aracılığıyla bu yıl 100 milyon dolar hibe.