Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya dönük suikast girişiminin boşa çıkarılması ABD’yi rahatsız etti. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, tutuklanan silahlı grup için “Serbest bırakılmaları için tüm araçları kullanacağız” dedi

ABD’den darbe operasyonu

ABD’nin Venezuela’da Bolivarcı hükümete dönük suikast ve darbe girişimlerine bir yenisini daha ekleme cüreti göstermesi bölgede tansiyonu yükseltti. Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya suikast düzenlemek için aralarında ABD’lilerin olduğu 17 kişilik silahlı grubun ülke kıyılarına çıkarma yapmaya çalışırken tutuklanması, Washington’ın tepkisine yol açtı.

ABD’DEN KÜSTAH TEHDİT

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, suikast timi arasında bulunan ABD vatandaşlarını geri almak için ‘her yolu’ kullanacaklarını söyleyerek tehdit savurdu. Bakanlık binasında yapılan basın toplantısında konuşan Pompeo, “Maduro rejimi bu kişileri tutmaya kalkarsa geri alabilmek için mümkün olan tüm yolları kullanacağız. Bu bizim sorumluluğumuzdur” dedi. Pompeo, Washington’ın suikast girişimini desteklemediğini öne sürerek, “Bunun arkasında olsaydık sonucu çok farklı olurdu” ifadelerini kullandı.

PROFESYONEL ASKERLER

ABD Kara Kuvvetleri Komutanlığı da Venezuela’daki suikast ve darbe girişimine katılan üç eski ABD askerinin kimlik bilgilerini açıkladı. Kara Kuvvetleri, ABD özel kuvvet gücü Yeşil Berelilere bağlı görev yapan eski Astsubay Kıdemli Çavuş Jordan Goudreau’nun, askerlerin başarısız darbe girişimine katılmasını sağladığını ileri sürdü.

Venezuela güvenlik güçlerince tutuklanan Airan Berry’nin de Kara Kuvvetleri’nde eski Mühendis Astsubay Çavuş olarak görev yaptığını ve 2003 ile 2007 arasında üç kez Irak’ta bulunduğunu kaydetti. Berry’nin iki Bronze Yıldız Üstün Hizmet Madalyası, Kosova Görev Madalyası’nın yanı sıra birçok özel kuvvet brövesi bulunuyor.

GİZLİ ANLAŞMA

Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise kendisine suikast düzenlemek amacıyla ülkeye gizlice girmeye çalışan suikastçi timin itiraflarını kamuoyuna duyurdu. Maduro, suikastle birlikte darbe tezgahının hazırlandığına ilişkin Amerikan özel güvenlik şirketi Silvercorp ile ülkede muhalif lider Juan Guaido arasında yapılan gizli anlaşmayı da ifşa etti. Maduro, Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores’te internet üzerinden videokonferans yoluyla düzenlediği basın toplantısında, söz konusu gizli anlaşma belgesini gösterdi. Daha önce ülkede darbe girişimleri deneyen ABD destekli Juan Guaido’nun ise tutuklanmamak için bir Avrupa ülkesi büyükelçiliğine sığınacağına dair ülke basınında haberler yer aldı.

TETİKÇİNİN İTİRAF VİDEOSU ÇIKTI

Tetikçi silahlı grup arasında yer alan ABD vatandaşları, Venezuela’da darbe girişimi için hükümet liderini hedef alacak bir suikast için gönderildikleri yönünde itiraflarda bulundu.

Darbe operasyonunda yer alan Luke Denman isimli ABD’li asker, televizyonda yayınlanan itirafında, kendisini ABD’li Silvercorp şirketinin ‘Maduro’yu devirmek’ amacıyla işe aldığını söyledi.

Goudreau’nun operasyon karşılığında 50 bin ila 100 bin dolar ödeyeceğini söyleyen Denman, Venezuela’ya gelme amaçlarına ilişkin, “Jordan’dan (Goudreau) aldığım tek talimat, Maduro’yu uçağa kadar güvenli bir şekilde götürebilmemiz için havaalanının kontrolünü ele geçirmemdi” ifadelerini kullandı. Denman, kendisini “Venezuelalıların ülkelerini geri almalarına yardımcı oluyordum” diye savundu.

‘TRUMP İÇİN ÇALIŞIYOR’

ABD’li asker Denman, şirketin CEO’su Goudreau’nun ocak ayında 50-60 kişilik bir ekibi Kolombiya’da operasyon eğitimi almaları için gönderdiğini sözlerine ekledi. Denman, Goudreau’nun ABD Başkanı Donald Trump için çalıştığını, eylem için silah ve teçhizatların da kendilerine SilverCorp tarafından verildiğini itiraf etti.

Reuters’a konuşan şirket CEO’Su Goudreau da operasyonu organize ettiğini doğruladı ve tetikçi askerler için “Benim adamlarım” sözlerini kullandı.