Venezuela’da Bolivarcı yöneticileri ‘uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı’ ile suçlayarak itibarsızlaştırmak isteyen ABD yönetimi bu kez yaptırımları kaldırma şartı olarak ‘geçiş hükümeti’ teklifinde bulundu. ABD’nin teklifini ‘küstahça’ bulan Venezuela hükümeti, “Burada kararlar Karakas’ta alınır, ne Washington’un ne de başka bir başkentin himayesi altındayız” dedi

ABD’den küstah teklif

ABD Adalet Bakanlığı tarafından geçen hafta Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ve hükümet yöneticileri hakkında ‘uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı’ davası açılmasına ilişkin yankılar sürerken ABD’den tepki çeken bir hamle daha yapıldı.

‘GEÇİŞ HÜKÜMETİ’

ABD yönetimi, Devlet Başkanı Maduro ve kendini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif Juan Guaido’ya ‘kenara çekilmeleri’ çağrısında bulunarak, ülkede ‘müşterek bir hükümet kurulması’ teklifinde bulundu. ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “Bu teklif, serbest ve adil bir başkanlık seçimine imkan veren ve Venezuela’ya yönelik ABD yaptırımlarını sona erdirecek bir geçiş hükümetinin kurulması çağrısında bulunuyor” dedi.

‘Guaido’ya olan destek ve bağlılıklarında herhangi bir azalma olmadığını’ ifade eden Pompeo, tarafsız ve adil bir hükümet kurulması adına Guaido’nun kenara çekilmesi gerektiğini belirtti. Pompeo, “Maduro yönetimi siyasi bir geçiş hükümetini kabul edene kadar ülkeye yönelik yaptırımlar artarak devam edecek” dedi.

SERT YANIT

ABD’nin sınırları zorlayan bu teklifine Venezuela’dan sert yanıt geldi. ‘Geçiş hükümeti’ teklifinin ‘küstahça’ olduğunu belirten Venezuela Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza, “Venezuela’da kararlar Karakas’ta alınır, ne Washington’un ne de başka bir başkentin himayesi altındayız. Kendi labirentlerinde zaman kaybediyorlar” tepkisi verdi.

Ülkesinde halkın iradesinin hakim olduğunu ifade eden Arreaza “Biz her zaman iyi ilişkiler içinde olmak istedik ancak onlarda, Venezuela petrolünün kontrolünü ele geçirme takıntısı var. Biz, Venezuela’da söyleneni yaparız, Trump’ın emirlerini değil” açıklaması yaptı.