ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün ilk kez Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirecek. Blinken’in, ilk olarak Adana'daki İncirlik Üssü'nü ziyaret etmesi, daha sonra ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi bekleniyor. Rueters’a konuşan bazı kaynaklar, ABD’li bakanın Erdoğan ile de bir araya gelebileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye’ye geliyor: “Erdoğan ile görüşebilir”

HABER MERKEZİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Adana'daki İncirlik Üssü'nü ziyaret etmek ve resmi temaslarda bulunmak için Türkiye’ye gelecek. 16-22 Şubat arasında Almanya, Türkiye ve Yunanistan'a ziyaretlerde bulunacağı duyurulan Blinken, Almanya ziyaretinin ardından bugün Türkiye’de olacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price'ın yaptığı açıklamaya göre Blinken, 19 Şubat'ta Adana'daki İncirlik Üssü'nü ziyaret edecek. Blinken'ın ziyareti kapsamında yarın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diğer üst düzey yetkililerle bir araya geleceği kaydedildi.

Uluslararası medya ziyareti dikkatle izlerken, Blinken’ın gündeminin ise bir yoğun olduğu kaydedildi. Gündemin birinci maddesi olarak ABD’nin Türkiye’ye nasıl yardım verebileceğinin görüşüleceği belirtilirken İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik sürecinin de ele alınacağı ifade edildi.

BAKANLIK: DAYANIŞMA SERGİLEYECEK

Blinken’ın yarın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmesi bekleniyor.

Dün Dıişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremler sonrasında dayanışma sergilemek ve taziyelerini iletmek amacıyla 19-20 Şubat'ta ülkemize bir ziyaret gerçekleştirecektir. Konuk Bakanın, ABD’nin de yardım faaliyetlerini sürdürdüğü deprem bölgesini ziyaret etmesi ve 20 Şubat günü Ankara’da Sayın Bakanımızla ikili bir görüşme gerçekleştirmesi öngörülmektedir" denildi.

ABD’li bakanın programını bilen bazı kaynaklar, Reuters’a ABD’li bakanın AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşebileceğini söyledi.

İLK ZİYARETİ OLACAK

2 yıldır görevde olmasına rağmen Türkiye’yi ziyaret etmeyerek dikkat çeken Blinken’dan önce bu görevi üstlenen isimlerden Hillary Clinton ve Rex Tillerson, görevlerinin ilk 3 ayında Türkiye’yi ziyaret etmişti. Blinken, bugün ilk kez Türkiye’ye gelecek.

Blinken buradan Atina'ya giderek Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ve muhalefet partisi lideri Aleksis Çipras ile görüşecek.