ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Başkan Joe Biden'ın 1915 olaylarını 'soykırım' olarak nitelemesinin sürpriz olarak değerlendirilmemesi gerektiğini söyledi. Blinken ayrıca, "Türkiye ve bütün ABD müttefiklerinin Rus savunma sistemlerinden kaçınmaları çok önemli" açıklamasında bulundu.

ABD Dışişleri'nden 'soykırım' ve 'S-400' açıklaması

ABD Başkanı Biden'ın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 'iyi bir görüşme' gerçekleştirdiğini kaydeden Blinken, Biden'ın 'Ermeni Soykırımı' açıklamasının sürpriz olmaması gerektiğini, kendisinin uzun zamandır 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanımlaması nedeniyle bu açıklamanın beklendiğini kaydetti.

AA'nın aktardığına göre Blinken, yabancı medya mensupları ile düzenlediği çevrimiçi basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Biden’ın 'soykırım' açıklamasına yönelik açıklamasına ilişkin bir soruya “Biden yıllardır taşıdığı görüşlerini ifade etti. Bu konuda, senatörken de başkanlık kampanyalarında da açıktı. ABD başkanı olarak da bu konuda tutarlıdır. Dolayısıyla bunun sürpriz olmaması gerekir” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden, 24 Nisan mesajında "Ermeni soykırımı" ifadesini kullanmıştı. Açıklamasında İstanbul'dan 'Konstantinopolis' olarak söz eden Biden böylece, Reagan'dan sonra Ermeni soykırımı ifadesini dillendiren ilk ABD başkanı olmuştu.

'MÜTTEFİKLER RUS SAVUNMA SİSTEMLERİNİ SATIN ALMAKTAN KAÇINMALI'

Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerini almasına da değinen Blinken, S-400’lerin alınmaması konusunda da açık olduklarını ve bunun da kimseyi şaşırtmaması gerektiğini kaydetti.

ABD'nin Rus S-400 hava savunma sistemlerini satın almaktan vazgeçme konusunda Türkiye'ye karşı son derece açık bir tutum sergilediğini kaydeden Blinken, S-400 savunma sistemlerinin ABD'nin güvenliğini riske ettiğini söyleyerek, Türkiye'nin ve tüm ABD müttefiklerinin Rus savunma sistemlerini satın almaktan kaçınmasının 'önemli' olduğunu vurguladı.