ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’yle görüştü. Bir hafta önceki Türkiye ziyaretinde Ankara’ya İdlib için destek mesajlarını ileten Jeffrey’in, Erbil’de ‘Suriyeli Kürtleri bir araya getirecek çözüm arayışı’ içerisinde olması dikkat çekti

ABD elini çekmiyor

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, bölgesel ziyaretleriyle ülkesinin dış politikasına yön verme girişimlerine devam ediyor. Jeffrey, geçtiğimiz haftaki Ankara ziyaretinin ardından Erbil’de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’yle görüştü.

Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada, ikilinin Irak’taki gelişmelerin yanı sıra Suriyeli Kürtlerin durumunu ele aldığı belirtildi. Açıklamada, “Başkan Barzani, Suriye’deki Kürt tarafları bir araya getirme çabalarına devam edeceğini, Suriyeli Kürtlerin ülkenin mevcut durumunda ve geleceğinde haklarını elde etmeleri ve daha iyi bir konuma sahip olmaları adına aralarında uzlaşma ve birleşme yönünde atacağı her adımı destekleyeceğini yineledi” denildi.

İki ismin, ‘Suriye’deki savaşa son verme, barışçıl bir siyasi çözüm bulunmasının gerekliliğini konuştukları’ belirtilirken görüşmeye ilişkin daha detaylı bilgi verilmedi. Jeffrey, Ankara ziyaretinde İdlib’de hayatını kaybeden Türk askerleri için başsağlığı dileğinde bulunmuş, “Sahada şehitlerimiz var. Biz bugün Ankara’ya gelip, Türk hükümetiyle durumu gözden geçirmek ve (Türkiye’ye) mümkün olduğu kadar destek vermek istiyoruz” demişti.

Esad: Kurtuluş mücadelesi devam edecek

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Batı Halep’te kontrolü ele geçiren askeri birliklerini tebrik ederek, “Muhaliflerin er ya da geç yenilgiye uğrayacaklarını” ifade etti. Suriye devlet televizyonuna konuşan Esad, “Halep ve Idlib’in kurtuluş mücadelesi kuzeyden gelen içi boş açıklamalara rağmen devam edecektir” dedi. Esad, açıklamasının devamında “Bu kurtarmanın, savaşın, komploların ve terörün bittiği anlamına gelmediğinin farkındayız, ama gelecek olan asıl zafer öncesi, onlara büyük bir bir darbe indirdik” ifadelerine yer verdi. Suriye Ordusu, Rusya’nın da hava desteğiyle Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib vilayetinde operasyonlarını genişleterek sürdürüyor.

Libya açıklarında Türk gemisi hedef alındı

Libya’da isyancılara mühimmat ve silah taşıdığı iddia edilen bir Türk kargo gemisinin Tobruk’taki hükümete bağlı Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu tarafından top ateşiyle Trablus limanında hedef alındığı açıklandı.

Libya Ulusal Ordusu, “Trablus limanında demirli bulunan, silah ve mühimmat taşıyan Türkiye’ye ait gemiyi vurduklarını” duyurdu. BM Libya elçisi Hasan Salame saldırıyı ek bilgi vermeden doğruladı. Birleşmiş Milletler (BM) Libya İnsani Yardım Koordinatörü Yakub El Hillo, dünyada en fazla denetimsiz mühimmatın Libya’da olduğunu, ülkede 150 bin ila 200 bin ton arasında denetimsiz silah bulunduğunu açıklamıştı.